Σημάδια επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν οι τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αλλά και του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού, όχι τόσο για την ουσία τους, καθώς αντικατοπτρίζουν τις πάγιες απόψεις της Αγκυρας για μια σειρά από θέματα, όσο για τη χρονική στιγμή, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δηλώσεις του κ. Φιντάν για την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα καταγράφονται λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν για λύσεις στα ελληνοτουρκικά «χωρίς τρίτους» αλλά και το πλήρες ξεδίπλωμα της επεκτατικής ατζέντας της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τον αρχηγό του ναυτικού, Ερτζουμέντ Τατλίογλου.
Αν και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του κ. Ερντογάν δεν προσφέρει κάποια διασφάλιση για το περιεχόμενο της δημόσιας ρητορικής, στην Αθήνα δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για την πραγματοποίηση του ΑΣΣ της 7ης Δεκεμβρίου, παρότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφθεί και τις μειονοτικές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι χθες καταγράφηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό κάποιες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, από ελικόπτερα και ένα ελικοφόρο αεροσκάφος, που δεν συνιστούν σοβαρή παρέκβαση, ωστόσο καταγράφονται.
Σύμφωνα με όλα όσα μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα στα οποία δίνουμε προτεραιότητα.
Παρακολουθούμε στενά τα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, που διασφαλίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμφωνίες».
Η «Κ» είχε ήδη από τις 22 Οκτωβρίου αποκαλύψει ότι κατά τον τελευταίο γύρο του πολιτικού διαλόγου στην Αθήνα (17/10), υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, από την τουρκική πλευρά υπογραμμίστηκε πως η Αγκυρα μπορεί να συζητάει τα πάντα, όχι όμως για θέματα που αφορούν τη μειονότητα της Θράκης.
Ο κ. Φιντάν σημείωσε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θέλουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο που βασίζεται σε μια θετική ατζέντα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος με την Ελλάδα «θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην άμεση περιοχή μας», υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα «εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας αλληλεγγύης που επιδεικνύεται πρόσφατα». Επ’ αυτού, μάλιστα, ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση του ΑΣΣ, κάνοντας μάλιστα λόγο για αναζωογόνηση των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου και την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας, όπου άλλωστε έχουν επικεντρωθεί και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Φιντάν ανέπτυξε επίσης την πάγια –πλέον– άποψη της Αγκυρας για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό. «Εάν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, και το καθεστώς και των δύο μερών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Φιντάν περιγράφοντας το πλαίσιο ενός μελλοντικού διαλόγου όπως τον αντιλαμβάνεται η Αγκυρα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από λίγες ημέρες, σε ομιλία του στους νέους δοκίμους της ναυτικής ακαδημίας του τουρκικού ναυτικού στη Γιάλοβα, ο κ. Τατλίογλου έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ενώ κατήγγειλε την Ελλάδα για εξοπλισμούς που «αυξάνουν την ένταση», αναφερόμενος ονομαστικά στις φρεγάτες FDI και στα μαχητικά Rafale.
kathimerini.GR