Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες γιατροί κερδίζουν τουλάχιστον 25% περισσότερο από ό, τι οι γυναίκες συνάδελφοί τους. Γιατί όμως αυτό δεν μας προκαλεί έκπληξη; Υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων: ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έδωσε μόνο το 35% των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου σε γυναίκες, ενώ το 87% των καταχωρήσεων στο Wikipedia γράφεται από άνδρες, το 80% των διευθυντικών στελεχών τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών είναι επίσης άνδρες και πάνω από το 75% των φιλοσόφων είναι άνδρες.
Μετά από δεκαετίες αγώνων και θέσπισης νόμων κατά των διακρίσεων, θίγεται ένα δυσάρεστο ζήτημα: θέλουν πράγματι οι γυναίκες την ισότητα; Εκ πρώτης όψεως, η απάντηση μοιάζει απλή.
Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες δεν θέλουν το είδος της ισότητας που οραματίστηκαν κάποιοι γραφειοκράτες, πανεπιστημιακοί και πολλοί υποστηρικτές του φεμινισμού.
«Ένας πραγματικά ίσος κόσμος», γράφει η Sheryl Sandberg στο Lean in, το οποίο παραμένει στη λίστα των best-seller εδώ και αρκετούς μήνες μετά την έκδοσή του, «θα είναι αυτός όπου οι μισές χώρες και οι μισές εταιρείες θα διοικούνται από γυναίκες, ενώ οι δουλειές στα μισά σπίτια θα γίνονται από άνδρες».
Τα στοιχεία όμως παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 4,2% των διευθυντικών στελεχών που είναι γυναίκες περιλαμβάνονται στη λίστα του Fortune, ενώ οι γυναίκες βουλευτές ανέρχονται μόλις στο 23,7% και οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Κογκρέσο στο 19%.
Μία άλλη μελέτη εστιάζει στις μισθολογικές διακρίσεις κατά των γυναικών ιατρών. Σε αυτό το σημείο όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι ειδικότητες που επιλέγουν συνήθως οι άνδρες – χειρουργοί και οι καρδιολόγοι – αμείβονται καλύτερα έναντι των γυναικών που προτιμούν να γίνουν ψυχίατροι και παιδίατροι.
Και οι λόγοι για αυτό το συγκεκριμένο μισθολογικό χάσμα είναι γνωστοί. Οι χειρουργοί χρειάζονται περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, εκτελούν πιο επικίνδυνη δουλειά και εργάζονται πιο απρόβλεπτες ώρες. Συνεπώς, αμείβονται και καλύτερα.
Πολλές γυναίκες γιατροί τείνουν να επιλέγουν την ειδικότητά τους με σημαντικό κριτήριο τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσουν στο επάγγελμά τους, καθώς δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στον ρόλο τους μέσα στην οικογένεια. Σε αντίθεση, ο άνδρας γιατρός θα σκεφτεί πιθανόν περισσότερο την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του και τις δυνατότητες αύξησης του εισοδήματός του παρά τις ώρες εργασίας.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι περισσότεροι γυναίκες θα προτιμούσαν να μην εργάζονται καθόλου ή να εργάζονται με μειωμένο ωράριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες μόλις που φτάνει το 19%.