Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ από σήμερα ο Γιούνκερ – Αντιδράσεις φοιτητών

Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα αναγορευθεί σήμερα, στις 8 μμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας επισήμανε, πως η αναγόρευση του κ. Γιούνκερ έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το Πανεπιστήμιο, το οποίο «είναι σταθερά προσανατολισμένο στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

Σημειώνεται, ότι στην ομόφωνη απόφαση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, για την πρόταση επιτιμοποίησης του κ. Γιούνκερ, «βάρυνε το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει και της οποίας προΐσταται, είναι η πρώτη φορά που με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) συγκροτήθηκε ως ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που η νομιμοποίησή του, εν μέρει, αντλείται, ευθέως, από τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτή εκδηλώνεται με την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια».

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζεται βαθιά ευρωπαϊστής και ένθερμος φίλος της Ελλάδας και είναι χαρακτηριστικό των πεποιθήσεών του το θέμα της ομιλίας που θα εκφωνήσει : ”Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού”.”Είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού, τιμή για τον ίδιο αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, για την επικείμενη αναγόρευση.

«Ακόμη και τώρα, ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν τη συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό, όχι μόνο από συμπάθεια στη χώρα μας, αλλά κυρίως, από βαθιά πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στην αξία της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής», είπε ο κ. Καρβούνης, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανήκει στο εξέχον είδος των πεπεισμένων Ευρωπαϊστών, που δεν διανοούνται άλλο δρόμο πέραν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αντιδράσεις φοιτητών

Μέλη το φοιτητικού συλλόγου είχαν διαμαρτυρηθεί μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ εκφράζοντας την αντίθεση τους στην αναγόρευση του Ζ. Κλ. Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής.

«Τα μνημόνια και οι υπηρέτες τους δεν χωρούν στις σχολές μας. Γιούνκερ ανεπιθύμητος» τόνισαν οι φοιτητές ενώ ακολούθησε αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή πρύτανη, Θεόδωρο Λαόπουλο, ζητώντας την ακύρωση της προγραμματισμένης αναγόρευσης.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων