Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πριν από λίγες μέρες συστάθηκε σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή μία Ειδική Επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους με την επωνυμία «Επιτροπή Αλήθεια Δημόσιου Χρέους», η οποία ήταν αίτημα των πολιτών, αλλά και των κομμάτων που συγκροτούν την Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη επιτροπή συστάθηκε με ένα πανηγυρικό τρόπο, καθώς παρόντες ήταν τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η αποστολή της διεθνούς διεπιστημονικής επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας. Πρώτιστος στόχος της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους, ώστε να διαφανεί ποιο τμήμα του μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επονείδιστο» ή «παράνομο» ή «απεχθές» ή «αθέμιτο» με βάση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική στα θέματα αυτά.
Το αντικείμενο της Επιτροπής αυτής είναι η αναζήτηση, η συλλογή και η επεξεργασία, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι από το Μάιο 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα χρόνια. Στην ουσία θέλει να ενημερώσει του πολίτες για τα λάθη της περιόδου εκείνης.
Επίσης η συγκεκριμένη Επιτροπή θα γίνει σύμφωνα με τα άρθρα 49 του Κανονισμού της Βουλής και 98 του Β’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής. Η συγκρότηση και η στελέχωσή της σε σώμα θα γίνει με ειδική πράξη της Προέδρου της Βουλής. Η συγκρότησή της θα μπορεί να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της Επιτροπής.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του είπε ότι: «οι εργασίες της επιτροπής συμβάλλουν όχι μόνο στην αποτύπωση του τι συνέβη με το ελληνικό χρέος, αλλά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς πρέπει να πορευτούμε οι λαοί της Ευρώπης ακριβώς για να μην έχουμε το χρέος ως βάρος πάνω στην οικονομική ανάπτυξη των λαών και την πορεία των λαών που έρχονται.»[1]
Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι: « ένα πολύτιμο εργαλείο που η Βουλή θέτει στην υπηρεσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Εργαλείο αλήθειας, αποκατάστασης της αδικίας, αξιοπρέπειας, κοινωνικής και δημοκρατικής άμυνας, αμφισβήτησης και αντίστασης σε κοινωνιοκτόνες επιλογές. Εργαλείο αφύπνισης των ευρωπαϊκών λαών, κοινωνιών και ηγεσιών. Εργαλείο αλληλεγγύης.»
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν υποστηρίζεται από κανένα κόμμα της Αντιπολίτευσης, το καθένα για το δικό του λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε, δια του εκπροσώπου της κυρίου Καραγκούνη, για την επιτροπή: «Αφού απέσυραν οριστικά από την “περήφανη” διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κυρίας Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων.»[2]
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά δήλωσε με ανακοίνωση του πως: «Μια θεσμικά κακόγουστη παράσταση στήθηκε σήμερα στο κτήριο της Βουλής, στην αίθουσα της Γερουσίας. Άρχισε – υποτίθεται – η διαδικασία συγκρότησης μιας δήθεν επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, σε συνέχεια όσων είχε ανακοινώσει μόνη της η κα Κωνσταντοπούλου σε μια από τις προσωπικές της συνεντεύξεις περιστοιχιζόμενη από μια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ένα Βέλγο φερόμενο ως ειδικό στο χρέος των χωρών του τρίτου κόσμου.»[3]
Αντιδράσεις εξέφρασε και το Ποτάμι από την πλευρά του καθώς με ανακοίνωση του αναφέρει τα ακόλουθα: «Με ποιο δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Με τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες διατύπωναν κάποιοι για το αν έπρεπε να αποχωρήσει Το Ποτάμι από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να προεδρεύει»[4]
Κλείνοντας, η Επιτροπή που παρουσιάστηκε πιο πάνω είναι μία καλή λύση προκειμένου να δει κανείς τι ακριβώς γίνεται πόσα ακριβώς χρωστάει η χώρα μας, αλλά και σε ποιες πηγές έχουν πάει οι συγκεκριμένες δαπάνες. Παρόλα αυτά υπάρχει μία ένσταση, τόσο ως προς τον τρόπο με το οποίο γίνεται αυτή η αναζήτηση, όσο και ως προς τον χρόνο που αυτή γίνεται.
Ως προς τον τρόπο, είναι λάθος να κινείται μία διαδικασία χωρίς να κληθούν να εκφράσουν την άποψη τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και παραπάνω μέσω των ανακοινώσεων τους εκφράστηκε ο συγκεκριμένος προβληματισμός. Πέρα από αυτό είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται σε μία τέτοια διαδικασία, κάτι που δεν θα ήταν αρνητικό αν δεν έλειπαν όλα τα άλλα κόμματα που τυχόν έχουν διαφορετική άποψη.
Ως προς τον χρόνο, όταν εκκρεμεί μία διαπραγμάτευση που θα αλλάξει αρκετά τα πράγματα στην οικονομία της χώρας δεν είναι ορθό την ίδια στιγμή να κάνει η Κυβέρνηση την συγκεκριμένη πολιτική κίνηση, καθώς θα μπορούσε να είχε γίνει πριν αρχίσει η αποστολή της των μέτρων της Κυβέρνησης προς τους εταίρους.
Εν κατακλείδι, ένα είναι το κύριο ερώτημα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει αυτή η Επιτροπή. Μήπως θα έπρεπε να είχε γίνει πριν αρχίσει επίσημα η διαπραγμάτευση. Πάντως όλο αυτό τον καιρό παρατηρείται μία εξαιρετικά γρήγορη κίνηση των πολιτικών πράξεων της κυβέρνησης, κάτι το οποίο δεν έχει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.