Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Πρόσφατα, κατόπιν εκθέσεως του Andrew Duff (ALDE, UK) αποφασίστηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών του Κοινοβουλίου. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν οι αλλαγές που εισάγει με την έκθεση του ο Andrew Duff, αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές αυτές.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που δημιούργησε ο Andrew Duff και η οποία εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 4 κατά προβαίνει σε ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την βελτίωση του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι οποίες είναι οι ακόλουθες: [1]
Αναφορά των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων στα ψηφοδέλτια
Τα εθνικά κόμματα έχουν την υποχρέωση να ειδοποιούν τους πολίτες για τον φορέα του ΕΚ με τον οποίο έχουν συνδεθεί πολιτικά, καθώς και για τον υποψήφιο που προτείνουν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και για το πρόγραμμα του. Επίσης η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων προτείνει στα κράτη μέλη να εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια τους το έμβλημα και η ονομασία του φορέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον οποίο έχει συνδεθεί πολιτικά το κάθε εθνικό κόμμα.
Έγκαιρη Δημοσίευση των ονομάτων των υποψηφίων ευρωβουλευτών
Μέσα στο ψήφισμα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων συμπεριλαμβάνεται και η έγκαιρη δημοσίευση των υποψηφίων ευρωβουλευτών από τα εθνικά πολιτικά κόμματα τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν την εκλογική διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια.
Έγκαιρη Δημοσίευση των υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής
Σύμφωνα με την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρέπει να χρήσουν τους υποψηφίους τους για την Προεδρία της Επιτροπής αρκετό καιρό πρίν τις εκλογές με σκοπό την οργάνωση μιας ουσιαστικής προεκλογικής εκστρατείας πάνω σε θέματα που αφορούν τόσο την ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος όσο και το πρόγραμμα του υποψηφίου τους. Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής θα πρέπει να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως το πολιτικό τους πρόγραμμα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Επίσης οι ευρωβουλευτές συνιστούν στα πολιτικά κόμματα του ΕΚ να διοργανώσουν σειρά δημοσίων συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων με στόχο οι πολίτες να έχουν μία σφαιρική άποψη για τον υποψήφιο του κάθε κόμματος.
Δυνατότητα πολιτών απο άλλα κράτη μέλη στις εθνικές λίστες
Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα του κάθε κράτους μέλους να συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν και ψηφίζουν σε άλλα κράτη μέλη.
Ενίσχυση της συμμετοχής στις εκλογές
Μέσω του συγκεκριμένου ψηφίσματος η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στα κράτη μέλη να διοργανώσουν καμπάνιες με στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν και να ψηφίσουν. Επίσης καλεί τα ΜΜΕ κάθε κράτους μέλους να αντιμετωπίσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές με την δέουσα προσοχή.
Έγκαιρη Δημοσίευση των αποτελεσμάτων
Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εισάγει το ψήφισμα αυτό, καλούνται να μην δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών εάν πρώτα δεν έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη που θα διεξαγάγουν εκλογές την Κυριακή 25 Μαίου 2014.[2]
Το ψήφισμα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων το οποίο είναι μη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ιουλίου. Σε δήλωση του, ο Andrew Duff (ALDE, UK) ανέφερε: “Το ΕΚ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις νέες αρμοδιότητές του βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη διαμόρφωση της νέας Επιτροπής. Θα έχουμε αποφασιστικό λόγο στην επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής, καθώς και στο πολιτικό του/της πρόγραμμα. Η προεκλογική εκστρατεία του 2014 θα είναι πιο ενδιαφέρουσα, πιο Ευρωπαϊκή και πιο πολιτική από τις προηγούμενες εκλογές. Ελπίζω ότι τα πολιτικά κόμματα, οι υποψήφιοι και τα ΜΜΕ να παίξουν το ρόλο τους, ώστε οι ψηφοφόροι να κάνουν σοβαρές επιλογές για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που χειρίζεται πλέον το ΕΚ” [3]
Εν κατακλείδι, στο άρθρο αυτό παρουσιάστηκε το περιεχόμενο του ψηφίσματος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση τον Ιούλιο από την Ολομέλεια. Το ψήφισμα αυτό όπως αναφέρθηκε έχει ως στόχο η προεκλογική εκστρατεία του 2014 να είναι πιο ενδιαφέρουσα από τις προηγούμενες προεκλογικές διαδικασίες, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών, στόχος ο οποίος απασχολεί για πολύ καιρό την ευρωπαϊκή κοινότητα.
[1] Ψήφισμα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων στις 14 Μαίου 2013(AFCO/7/12372)
[2] Ψήφισμα καθορισμού ημερομηνίας εκλογών: P7_TA(2013)0194
[3] Δελτίο Τύπου του ΕΚ στις 14 Μαϊού 2013