Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Επιτροπή Σοφών για τον …πολλαπλασιαστή

Η ηττοπαθής ομολογία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι φαίνεται πως δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μετά την αποκάλυψη του λάθους του «πολλαπλασιαστή» είναι εθνικά, πολιτικά και επιστημονικά απαράδεκτη. Μόλις χθες δημοσιεύθηκε ανάλυση του πρώην υπουργού και καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος διαπιστώνει και δεύτερο λάθος του ΔΝΤ, την «ασυμμετρία του πολλαπλασιαστή», δηλαδή τις λανθασμένες προβλέψεις για τη δοσολογία των μέτρων που δολοφόνησαν την ελληνική οικονομία, την κατάρρευση των νοικοκυριών και των κρατικών εσόδων.

Η ανάλυση του κ. Χριστοδουλάκη καταδεικνύει πως αν γίνονταν περικοπές κατά 4 δισ. ευρώ, τότε το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 2 δις €, δηλαδή η ύφεση θα ήταν περίπου 1%, υπό κανονικές συνθήκες. Σύμφωνα όμως με τις νεότερες εκτιμήσεις η ύφεση λόγω της ως άνω περικοπής θα ήταν 2 έως 3.5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές φέρνουν πολύ μεγαλύτερη ύφεση, από ό,τι ανάπτυξη θα έφερνε μια ισόποση δημοσιονομική επέκταση. Και καταλήγει:

Το σφάλμα πρόβλεψης το 2010 ξεπερνούσε το -20%. Ακόμα όμως και το 2012, το σφάλμα ήταν -7%.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας οφείλει:

Πρώτον, να δηλώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο στον Επίτροπο Ρεν, ότι αν μία συζήτηση γύρω από τα λάθη του προγράμματος που επέβαλε η Τρόικα ενδέχεται να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών προς την Ελλάδα, τότε η αποφυγή της συζήτησης μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι μόνο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Και αυτό μπορεί να είναι πιο επώδυνο για την ΕΕ από μια ενδεχόμενη έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Δεύτερον, να συγκροτήσει μια επιτροπή σοφών αποτελούμενη από επιφανείς Έλληνες οικονομολόγους (Χριστοδουλάκης, Βαρουφάκης, Πολεμαρχάκης κ.ά.) και νομικούς που θα τεκμηριώσει επιστημονικά την ομολογημένη γκάφα του ΔΝΤ και της Τρόικας και το πόρισμα της οποίας να κατατεθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να διασωθεί η τιμή της ΕΕ και να διορθωθεί η ζημιά που έγινε στη χώρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων