Την επίσκεψή του στην Αθήνα επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία άφιξής του.
Αγνωστο επίσης παραμένει αν ο τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στη Θράκη (όπως έκανε προ εβδομάδων ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου).
Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, η επίσκεψη θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν -και να ενδυναμωθούν- οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι σίγουρα των θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών (την έκδοση των οποίων εξακολουθεί να ζητεί η Αγκυρα) και των υπόλοιπων υποστηρικτών του πραξικοπήματος που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς όπως έχει επισημάνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα 995 άτομα και πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι από αυτούς είναι γκιουλενιστές και ποιοι έχουν επωφεληθεί της κατάστασης.
Ενα ακόμη φλέγον θέμα είναι αυτό των προσφυγικών ροών, με την κατάσταση στα ελληνικά νησιά να θυμίζει ημέρες του 2015 και την ΕΕ να εξετάζει την ίδια ώρα το «πάγωμα» της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εξαιτίας της απολυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν. Στην τελευταία συνάντηση με τον Νίκο Κότζια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί τα στοιχεία για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (αλλά και την ίδια την πραγματικότητα).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λίγους μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, τον Φεβρουάριο του 2018, συγκαλείται επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη