Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Έρχεται το 5ο κύμα της πανδημίας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης – Επίφοβες περίοδοι η άνοιξη και Πάσχα που θα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, που εκτιμούν ότι έρχονται πιο δύσκολες μέρες ενόψει άνοιξης και Πάσχα.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τρία πολύ ανησυχητικά στοιχεία που παρακολουθούν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα και που θα κρίνουν αν από την επόμενη θα μιλάμε για 5ο κύμα πανδημίας.

Όπως τόνισε ο καθηγητής «δυστυχώς από τα στοιχεία εδώ και μία εβδομάδα, η κάθοδος που είχε σημειωθεί στο προηγούμενο κύμα από τις 4 Ιανουαρίου, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Έχουμε μία ανοδική τάση, από τον κινητό μέσο όρο των 7 ημερών της τάξης προκύπτει ότι αυτή αγγίζει το 33%».

HTML tutorial

«Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό γιατί έχουμε παράλληλα μία άνοδο των διασωληνώσεων» συμπλήρωσε ο Γιώργος Ατσαλάκης.

Δεύτερο κι εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις «διασωληνώσεις περίπου το 38% προέρχονται από ηλικίες κάτω των 65 ετών».

 

Παράλληλα ο Γιώργος Ατσαλάκης εκτίμησε ότι οι «ειδικοί περιμένουν να δουν και τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για να εκτιμήσουν αν πρόκειται για το 5ο κύμα της πανδημίας».

«Πάντως αυτή η απότομη αύξηση δείχνει ότι έχουμε σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που προϋποθέτει τη δημιουργία ενός κύματος», εξήγησε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το που οφείλεται αυτή η αύξηση ο καθηγητής σημείωσε πως, δεν τηρείται το βασικό μέτρο των αποστάσεων, ενώ με την κατάργηση του μέτρου της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους οι πολίτες «λαθεμένα πήραν το μήνυμα ότι τώρα χαλαρώνουμε».

«Ενόψει άνοιξης και Πάσχα αν δεν προσέξουμε θα δούμε πραγματικά πολύ υψηλά νούμερα» προέβλεψε ο Γιώργος Ατσαλάκης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων