Μια ριζική παρέμβαση στην αθλητική νομοθεσία δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να συμπληρώσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες επί δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με την προσκόμιση στοιχείων, προκειμένου να εξεταστεί η δράση των οπαδικών συμμοριών υπό το πρίσμα των διατάξεων για τις εγκληματικές οργανώσεις, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι οι αγώνες δεν θα επανεκκινήσουν παρουσία θεατών αν όλες οι ΠΑΕ δεν συμπράξουν με τις νέες πρόνοιες του αθλητικού νόμου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για να κλειδώσει, δε, το τελικό του περιεχόμενο, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρεθεί αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σε ειδική σύσκεψη.
Οι επτά άξονες
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το νέο νομοθέτημα θα έχει επτά βασικούς άξονες:
1. Θα προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης μόνο μιας λέσχης φιλάθλων ανά έμβλημα ομάδας που θα λειτουργεί υποχρεωτικά υπό την ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ ή αλλιώς υπό τον Ερασιτέχνη, εφόσον το σωματείo δεν αγωνίζεται στις επαγγελματικές κατηγορίες. Με άλλα λόγια, οι ενέργειες των μελών της λέσχης φιλάθλων θα επισείουν πλέον συνέπειες και για τις ίδιες τις εταιρείες του ποδοσφαίρου.
2. Θα ενεργοποιηθεί το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, το οποίο είχε εξαγγελθεί και το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμα δεν λειτουργούσε.
3. Κανένας αγώνας δεν θα ξεκινά αν δεν λειτουργούν οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στα γήπεδα. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι κάμερες θα είναι στην ευθύνη των ΠΑΕ, θα παρέχουν πλήρη εικόνα των τεκταινομένων στα γήπεδα και θα είναι διασυνδεδεμένες με την ΕΛ.ΑΣ. Οι κάμερες θα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση. Για οποιαδήποτε πλημμέλεια στη λειτουργία των συστημάτων των καμερών κατά τον εβδομαδιαίο έλεγχο που θα διεξάγεται, ο αγώνας θα πραγματοποιείται δίχως την παρουσία φιλάθλων. Μάλιστα, έλεγχος θα γίνεται και την ημέρα του αγώνα, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του.
4. Θα προβλέπεται η ψηφιακή ταυτοποίηση του κατόχου κάθε ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω του κινητού του, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο φίλαθλος που επιθυμεί να εκδώσει εισιτήριο θα μπαίνει στο site της ομάδας του, θα επιλέγει τη θέση που επιθυμεί, θα προβαίνει σε ταυτοπροσωπία μέσω του gov.gr με χρήση των προσωπικών του κωδικών Τaxis και πλήρη διασφάλιση των προσωπικών του δεδομένων και με την τεχνολογία NFT θα λαμβάνει στο κινητό του το εισιτήριό του. Με αυτό, σαν ψηφιακή κάρτα στο κινητό, θα πηγαίνει την ημέρα του αγώνα και θα το σκανάρει στο reader της θύρας του γηπέδου. Στην πραγματικότητα, καταργείται το εισιτήριο στην έγχαρτη μορφή του. Κάτι παρόμοιο, άλλωστε, εφαρμόζει και η UEFA για τις δικές της διοργανώσεις, εκδίδοντας εισιτήρια μέσω του app της, ενώ οι Έλληνες φίλαθλοι έγιναν κοινωνοί αυτού του τρόπου έκδοσης στο πρόσφατο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ που έγινε τον Αύγουστο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
5. Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει την ενίσχυση των διοικητικών μέτρων από πλευράς Πολιτείας, πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων. Θα πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών που θα επιβάλλεται εφόσον παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία και θα περιλαμβάνει κυρώσεις, όπως η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές σε περιπτώσεις ρίψεων οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη. Αυτή η ποινή θα αναβαθμίζεται σε περίπτωση που μια ομάδα υποτροπιάζει. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εισαχθεί και η λεγόμενη «ρήτρα παραβατικότητας» για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, καθώς θα τους αποστερούνται έσοδα από το Στοίχημα και θα αποδίδονται υπέρ των σταδίων της χώρας.
6. Προβλέπεται η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), η οποία και είναι αυτή που επιβάλλει τις αυτοματοποιημένες ποινές, πριν από την αξιολόγηση της αθλητικής δικαιοσύνης.
7. Συστήνεται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης Saint-Denis, για την καταπολέμηση της βίας.
Τέλος η ανοχή
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι οι παρεμβάσεις που εξαγγέλλονται θα εφαρμοστούν, καθώς η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, παράλληλα, μιλούν ευθέως στο «ΘΕΜΑ» για διασύνδεση οπαδών με ποινικούς. Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί και στο τραπέζι την απειλή της παράτασης του λουκέτου στα γήπεδα πέραν των δύο μηνών, αν οι αθλητικοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν και δεν θα εφαρμόσουν το νομοθετικό πλαίσιο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι, παρά την ενόχληση των ομάδων, αλλά και των ενεργών φιλάθλων που πηγαίνουν ειρηνικά στο γήπεδο για ένα οριζόντιο μέτρο όπως το κλείσιμο των θυρών, η ευρύτερη αίσθηση στην κοινωνία συνηγορεί υπέρ των δραστικών παρεμβάσεων. Γι’ αυτό και δεν άνοιξε μύτη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των προηγούμενων ημερών που προβλέπει ακόμα και ποινή αποκλεισμού ομάδας από το πρωτάθλημα αν υπερβεί τον επιτρεπτό αριθμό παρισταμένων στελεχών της στο γήπεδο. Μια ποινή που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, πλην όμως η κυβέρνηση φέρεται να είχε προσυνεννοηθεί με την UEFA, με αποτέλεσμα η ΕΠΟ να μη σηκώσει τους τόνους.
Πηγή protothema.gr