Οι απειλές για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, η Ολλανδική κρίση, και η κούρσα εξοπλισμών.
Φαίνεται πως όσο πλησιάζουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει την επιθετική του πολιτική κυρίως προς την Ευρώπη προκειμένου και να δώσει ένα μήνυμα στην Ένωση λόγω της συνθήκης για το προσφυγικό, αλλά και για να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές πάνω στους οποίους στηρίζεται για να αποσπάσει την νίκη στο δημοψήφισμα.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι πλέον ολοκληρωτικά στραμμένη στην εσωτερική ατζέντα του Ερντογάν, ο οποίος είναι πλήρως προσηλωμένος στην 16η Απριλίου. Ημέρα όπου θα διεξαχθεί το «μοιραίο» δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα τον μετατρέψει από έναν de facto «ηγέτη» σε ένα είδος de jure «σουλτάνο-πρόεδρο».
Ο Ερντογάν θέλει τις ψήφους των Ευρωπαίων
Τις τελευταίες εβδομάδες το ενδεχόμενο να απορριφθεί το περιπόθητο «Ναι» είναι πιο πιθανό από ποτέ, καθώς ενώ στις πρώτες μετρήσεις το «Ναι» ξεπερνούσε το 60%, σήμερα, έναν μήνα προτού ανοίξουν οι κάλπες, η διαφορά στα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι δύο επιλογές εμφανίζεται μικρή και καθόλου ασφαλής προκειμένου να στηριχθεί αξιόπιστη πρόβλεψη του αποτελέσματος.
Την 1η Νοεμβρίου 2015, όταν το τουρκικό εκλογικό σώμα έδωσε στον Ερντογάν μια πολύ ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει με το 50% των ψήφων, οι ψηφοφόροι του στη Γερμανία του έδωσαν ποσοστό 10% παραπάνω, φθάνοντας στο 60%. Έτσι, ο Ερντογάν τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να μεταφέρει την προεκλογική του εκστρατεία στην Ευρώπη.
Κίνδυνοι για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
Όπως είχε αποκαλύψει σε σχετικό δημοσίευμα της η «Α» την προηγούμενη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες μέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να ακυρώσει τη συνθήκη με αποτέλεσμα να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία πάνω από 200.000 πρόσφυγες. Ήδη μέσα σε πέντε μέρες έχουν περάσει τα σύνορα μας πάνω από 600 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με διάφορες διεθνείς αναλύσεις, η Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Τότε όμως μεσολάβησε, το πραξικόπημα στην Τουρκία εξαιτίας του οποίου όλες οι εντάσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.
Η κρίση στην Ολλανδία
Η διπλωματική κρίση που καταγράφηκε πριν από λίγες μέρες στην Ολλανδία, εν τω μέσω μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, «βοήθησε» τον Ρούτε να αποσπάσει μία μικρή διαφορά από τον Βίλντερς, αλλά έδειξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να φέρει το πράγμα στα άκρα αν χρειαστεί.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο λόγος για τον οποίο ξέσπασε η κρίση της Ολλανδίας με την Τουρκία είναι διότι η πρώτη αρνήθηκε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος εκείνη την ημέρα θα μιλούσε σε μία προγραμματισμένη εκδήλωση.
Όταν έγινε αυτό άρχισε μία ανταλλαγή πυρών και από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και της Ολλανδίας, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε να απειλήσει με οικονομικές κυρώσεις την Ολλανδία σε περίπτωση που δεν έδειχνε σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης τουλάχιστον από την πλευρά της.
Απόρριψη των οικονομικών κυρώσεων από Τούρκους Επιχειρηματίες
Όταν έγινε γνωστή η πρόθεση που υπήρχε από τον Ερντογάν για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ολλανδία το Τουρκικό επιχειρηματικό λόμπι έστειλε σαφές μήνυμα προκειμένου να μην επαναληφθεί ότι και με τη Ρωσία πριν από σχεδόν δυο χρόνια και γονατίσει, ξανά, την ήδη ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.
Και πώς να μην γίνει αυτό αφού τα τελευταία μόνο χρόνια οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν στα 22 δισ. δολάρια και μόνο τον τελευταίο χρόνο 1,7 δισ. δολάρια είναι οι άμεσες επενδύσεις. Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών δε (εισαγωγές–εξαγωγές) φτάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό του πόσο έχουν επεκταθεί στην Τουρκία οι Ολλανδοί επιχειρηματίες είναι το γεγονός πως στην Τουρκία υπάρχουν 2.711 ολλανδικές εταιρίες, ενώ μια από τις μεγαλύτερες ολλανδικές τράπεζες έχει στη χώρα 500 υποκαταστήματα. Πέρα από τις πιέσεις του επιχειρηματικού λόμπι, έχει να σκεφτεί και τον τουρισμό, που ήδη πλήττεται και πέρυσι με πτώση 26% 906.000 Ολλανδοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία.
Νέα κούρσα εξοπλισμών από Ερντογάν
Πριν από λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε επισκεφθεί την Ρωσία προκειμένου να αγοράσει νέους εξοπλισμούς από τον Βλαντιμιρ Πούτιν. Μάλιστα η Τουρκία πλέον κατέχει τους S-400, έχουν εμβέλεια εντοπισμού στόχων 600 χιλιομέτρων και οι πύραυλοι τους έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Η Τουρκία θεωρεί πως με την αγορά 6 συστοιχιών θα καλύψει μεγάλο μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας της.
Η κάθε συστοιχία που διαθέτει ένα κέντρο ελέγχου και 8 συστήματα εκτόξευσης μπορεί να εγκλωβίσει ταυτόχρονα 36 στόχους όπως αεροσκάφη και πυραύλους. Παράλληλα η Τουρκία με την βοήθεια της βρετανικής BAE Systems δηλώνει πως έχει στόχο την παραγωγή του τουρκικού μαχητικού μέχρι το 2023.
Ήδη έχει γίνει και παραγγελία 100 F-35 που θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει η Άγκυρα από το 2018 που συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του συγκεκριμένου μαχητικού.