Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το Μπέλφαστ χαρακτηρίστηκε ως η πιο επικίνδυνη πόλη στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια ανάλυση που βασίστηκε στο ρίσκο τρομοκρατίας σε 1.300 εμπορικά και αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Η Βαγδάτη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σε όλο τον κόσμο, μετά από μια χρονιά που συνέβησαν 380 επιθέσεις με τραγικό αποτέλεσμα 1.141 θανάτους και περισσότερους από 3.600 τραυματίες.
Παρά τη σοβαρή τρομοκρατική επαγρύπνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο κατατάσσεται στην 400ή θέση, λόγω της απουσίας τρομοκρατικού περιστατικού από τις βομβιστικές επιθέσεις της 7/7. Το Παρίσι, ωστόσο, έχει εισχωρήσει στις 100 κορυφαίες πόλεις μετά από τα γεγονότα του Charlie Hebdo.
Η έρευνα συντελέστηκε από την παγκόσμια εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Verisk Maplecroft, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με την απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης σε σχεδόν οποιοδήποτε αστικό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο.
Έχει καταγράψει κάθε αναφερόμενο τρομοκρατικό περιστατικό σε όλο τον κόσμο κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2015, σε συνδυασμό με τη μακροπρόθεσμη καταγραφή των επιθέσεων κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να καταλήξει στις ταξινομήσεις του.
Η Charlotte Ingham, κεντρική αναλυτής της εταιρείας, είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» για τις επενδυτικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων να γνωρίζουν ότι οι απειλές της τρομοκρατίας δεν διαφέρουν μόνο από χώρα σε χώρα.
«Υπολογίζεται ότι το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται από τις πόλεις», είπε. «Συνεπώς, η προβολή των υπο-εθνικών διαφορών στα επίπεδα της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί επιτακτική ανάγκη για πολυεθνικούς οργανισμούς που επιθυμούν να κατανοήσουν και αποτιμήσουν τους κινδύνους για τα περιουσιακά τους στοιχεία, τους εργαζόμενους και τις αλυσίδες εφοδιασμού».
H Verisk Maplecroft εντόπισε 12 πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο οι οποίες αντιμετωπίζουν «ακραίους κινδύνους» τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων του Ναϊρόμπι στην Κένυα και του Λάγος στη Νιγηρία.
Η έρευνα αποφάνθηκε επίσης ότι το Παρίσι (97ο και «υψηλού κινδύνου») γνωρίζει μία από τις πιο απότομες ανόδους από έτος σε έτος λόγω της σοβαρότητας της τρομοκρατικής επίθεσης του Ιανουαρίου του 2015 που άφησε πίσω του 17 νεκρούς.
«Το επίπεδο κινδύνου στο Παρίσι είναι αντιπροσωπευτικό μιας ευρύτερης τάσης για τις δυτικές χώρες, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου τα βασικά αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απειλής από οπουδήποτε αλλού στη χώρα», δήλωσε η εταιρεία.
Το Λονδίνο, αν και χαρακτηρίζεται ως «χαμηλού κινδύνου», παραμένει «πολύ ελκυστικός» στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις, λόγω της διεθνούς θέσης του.
«Μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι η καταπολέμηση της απειλής επιθέσεων από τους λεγόμενους τρομοκράτες «μοναχικούς-λύκους» (Lone-wolf terrorists) οι οποίοι εμπνέονται από ομάδες, όπως ο Isis ή η αλ-Κάιντα, ή από τα άτομα που επιστρέφουν από το πεδίο της μάχης στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσαν οι αναλυτές.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Αθήνα βρίσκεται στη θέση 113 της σχετικής λίστας.
Αναλυτικά η λίστα με τις 20 πόλεις με το μεγαλύτερο τρομοκρατικό ρίσκο
1. Βαγδάτη, Ιράκ
2. Μοσούλη, Ιράκ
3. Αλ Ραμαντί, Ιράκ
4. Μπα Κουμπά, Ιράκ
5. Κιρκούκ, Ιράκ
6. Αλ Χιλάλ, Ιράκ
7. Πασαβάρ, Πακιστάν
8. Βεγγάζηi, Λιβύη
9. Κουέτα, Πακιστάν
10. Χασού Κελ, Πακιστάν
11. Τζαλαλαμπάντ, Αφγανιστάν
12. Κανταχάρ, Αφγανιστάν
13. Καμπούλ, Αφγανιστάν
14. Μογκαντίσου, Σομαλία
15. Καρμπάλα, Ιράκ
16. Καράτσι, Πακιστάν
17. Τζος, Νιγηρία
18. Αμπούγια, Νιγηρία
19. Σαναά, Υεμένη
20. Ντοχούκ, Ιράκ
Πηγές
Telegraph
Independent