Μεγάλη «ψαλίδα» στις τιμές των προϊόντων που πρωταγωνιστούν στο εορταστικό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή μετά από έρευνα τιμών που πραγματοποίησε.
Όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες που έγιναν στο διάστημα 18 έως 21 Δεκεμβρίου σε διάφορα καταστήματα τροφίμων της Θεσσαλονίκης, μπορεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος να στοιχίζει έως και 11,08% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ένα τραπέζι με ακριβότερα προϊόντα μπορεί να εκτοξευτεί κατά 126%. Κατά τον ίδιο τρόπο αν κάποιος επιλέξει κόκορα αντί για γαλοπούλα το κόστος του εορταστικού τραπεζιού μπορεί να είναι χαμηλότερο κατά 21,28%.
Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι, για 8-10 άτομα, περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά, 5 είδη φρούτων. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.
· Το 2014, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 65,14 ευρώ έως 134,19 ευρώ. Το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα στοιχίσει από 57,91 ευρώ έως 130,87 ευρώ, δηλαδή θα κοστίσει, από -11,08% έως – 2,47% φθηνότερα από πέρσι.
· Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 126% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές.
· Στην αγορά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό, τυρί φέτα 15,30 ευρώ το κιλό, κρασί κόκκινο 36,40 ευρώ το λίτρο). Δε χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές, για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα.
· Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε το 2014 από 47,06 ευρώ έως 114,59 ευρώ, ενώ φέτος, θα στοιχίσει, από 45,59 ευρώ έως 116,07 ευρώ.
· Σε κάθε περίπτωση αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 21,28% φθηνότερα.