Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Πώς ο έρωτας επηρεάζει το σώμα και το μυαλό: Η επιστήμη απαντά

«Η αγάπη δεν κοιτάζει με τα μάτια, αλλά με το μυαλό» είχε πει η Έλενα στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ και σίγουρα οι νευροεπιστήμονες θα συμφωνούσαν. Ο έρωτας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους, αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν να «διαβάσουν» ακριβώς τι κάνει στον εγκέφαλο μας.

Οι παρακάτω επιστημονικές εξηγήσεις θα σας λύσουν όλες τις απορίες:

Ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι αληθινός και προκαλείται… χημικά.Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως απλώς και μόνο με ένα κοίταγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να ερωτευτεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου, χάρη σε μία απότομη αύξηση της ποσότητας μίας πρωτεΐνης γνωστής και ως «νευρικός αυξητικός παράγοντας».

Οι «πεταλούδες» στο στομάχι προκαλούνται και αυτές… χημικά.Ο έρωτας προκαλεί μία έκρηξη στην αδρεναλίνη, η οποία ενεργοποιεί την ενστικτώδη διαδικασία «μένω ή φεύγω». Και τότε ξεκινούν όλα!

Οι κόρες των ματιών μεγαλώνουν όταν κοιτάμε αυτόν που έχουμε ερωτευτεί.Όταν υπάρχει οπτική επαφή με το άτομο που είμαστε ερωτευμένοι, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται φυσικά. Μάλιστα, είναι πιο εύκολο να ερωτευτούμε κάποιον που έχει από τη φύση του μεγαλύτερες κόρες ματιών, αφού υποσυνείδητα τον βρίσκουμε πιο ελκυστικό.

Κατά την περίοδο που πρωτοερωτευόμαστε πραγματοποιούνται -κυριολεκτικά- χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο…Ένα μεθυστικό κοκτέιλ χημικών ουσιών, όπως η βασοπρεσίνη, η ντοπαμίνη και η κορτιζόλη, θα πλημμυρήσει τον εγκέφαλο του ατόμου από την πρώτη στιγμή που θα γίνει το κλικ… οι αλλαγές όμως δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο…Σύμφωνα με έρευνες, αυτές οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου μας σπάνια διαρκούν παραπάνω από έναν χρόνο και ύστερα από αυτόν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ερωτευτούμε.

Πείτε αντίο στον πονοκέφαλο!Η «ορμόνη της αγάπης» έχει επίσης διαπιστωθεί πως διώχνει μακριά τους πονοκεφάλους. Αγκαλιαστείτε! Τι περιμένετε;

Θα νιώσετε σαν να έχετε κάνει χρήση ναρκωτικών και υπάρχει και περίπτωση να εθιστείτε στον άνθρωπο που έχετε ερωτευτεί.Ο έρωτας γεμίζει τον εγκέφαλο με ντοπαμίνη, την «ορμόνη της ευτυχίας». Τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως όταν γίνεται χρήση κοκαΐνης και μεταμφεταμίνης. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που οι άνθρωποι εθίζονται στους εραστές τους και δεν αισθάνονται καλά μακριά τους.

Θα νιώσετε άγχος – με την καλή και όχι με την κακή έννοια.Ο έρωτας γεμίζει το σώμα με κορτιζόλη, την ουσία που προκαλεί την αίσθηση του άγχους. Το συγκεκριμένο άγχος όμως δεν είναι πάντα αρνητικό, αφού είναι απαραίτητο για τη σωματική διέγερση.

Όταν κρατάτε το χέρι του αγαπημένου σας, τα νεύρα ηρεμούν και ο πόνος μειώνεται.Η επιστήμη έχει αποδείξει πως όταν τα χέρια δύο συντρόφων είναι ενωμένα, οι νευρώνες χαλαρώνουν και ο φυσικός πόνος μπορεί να ανακουφιστεί.

Η «ραγισμένη καρδιά» υπάρχει πραγματικά και μπορεί μέχρι και να σκοτώσει.Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» είναι μία αληθινή πάθηση, γνωστή και ως καρδιομυοπάθεια λόγω στρες και προκαλεί μία προσωρινή μεγιστοποίηση της καρδιάς που σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Το φαινόμενο είναι συνηθέστερο στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Ο έρωτας αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης των γυναικών και μειώνει των αντρών.Ο έρωτας κάνει τις γυναίκες να νιώθουν ισχυρές. Οι άντρες όμως αρχίζουν και αισθάνονται λίγο περισσότερο όπως οι γυναίκες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων