Εννιά χρόνια οικονομικής κρίσης, μείωση έως και 40% του μέσου εισοδήματος, ραγδαία αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης και αυτοκτονιών, εναλλαγές κυβερνήσεων και παρατεινόμενη πολιτική αστάθεια…
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει μία από τις καλύτερες χώρες για να ζεις, καθώς καταλαμβάνει την 28η θέση παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα 80 πιο αναπτυγμένα κράτη, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το https://www.usnews.com/ US News & World Report.
Μάλιστα, η Ελλάδα σε σχέση με το 2017, κέρδισε μία θέση, καθώς πήγε στην 28η από την 29η, ξεπερνώντας τη Βραζιλία, προφανώς λόγω της μεγάλης κοινωνικής κρίσης και της αύξησης των δεικτών εγκληματικότητας στη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η πρώτη 10άδα στη λίστα για το 2018 απαρτίζεται από έξι ευρωπαϊκές χώρες, δύο από τη Βόρεια Αμερική, μία από την Ασία και την Αυστραλία.
Η Ελβετία διατήρησε τα «σκήπτρα» – Έξι ευρωπαϊκές χώρες στη 10άδα
Έτσι, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία. Η χώρα των τραπεζών, το παγκόσμιο κέντρο που ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, διατηρήθηκε στον «θρόνο» της σε σχέση με το 2017: παρέχει ένα άρτια οργανωμένο περιβάλλον στους, περίπου, 8,4 εκατ. πολίτες της, οι οποίοι απολαμβάνουν ένα μέσο εισόδημα της τάξεως των 60.374 δολαρίων το χρόνο.
Στη 2η θέση παρέμεινε, σε σχέση με το 2017, ο Καναδάς. Η μεγάλη χώρα της Βόρειας Αμερικής, με τον πιο ελκυστικό πρωθυπουργό, τον Τζάστιν Τριντό, ακολουθεί τον κανόνα των οργανωμένων κρατών, στηρίζοντας πολιτικές για το κοινωνικό κράτος, ενώ αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που παράγει η αχανής -σε έκταση- γη της. Με πληθυσμό 36,3 εκατ., έχει μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξεως των 46.441 δολαρίων το χρόνο και κόστος ζωής αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο μισθό.
Στην 3η θέση, η Γερμανία. Η ευρωπαϊκή κρίση φαίνεται πως ωφέλησε συνολικότερα την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η χώρα της Ανγκελα Μέρκελ, αν και χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, «κέρδισε» μία θέση στη σχετική λίστα, ανεβαίνοντας από την 4η που βρισκόταν το 2017, στο… βάθρο της 3ης θέσης. Ούτε καν η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, αλλά και οικονομικών μεταναστών από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Γερμανία. Με 82,7 εκατ. ανθρώπους πληθυσμό, ο εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης απολαμβάνει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 48.449 δολαρίων, ενώ οι κοινωνικές παροχές βρίσκονται πάντα σε υψηλό επίπεδο.
Στην 4η θέση, από την 3η που βρισκόταν πέρυσι, συναντάμε τη Βρετανία. Είναι άδηλο αν η πτώση οφείλεται στην άνοδο της Γερμανίας, ή στο «σοκ» από το Brexit. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της, η μεγάλη χώρα του Νησιού παραμένει μία από τις καλύτερες για να ζει κάποιος, καθώς οι ευκαιρίες και οι προοπτικές που προσφέρει, υπερκαλύπτουν τον -έκδηλο σε πολλές περιπτώσεις- φόβο από τα συνεχόμενα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός της. Με πληθυσμό 65,6 εκατ. και μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στα 42.421 δολάρια, η Βρετανία αποδεικνύει ότι είναι μία παγκόσμια δύναμη, που ναι μεν επηρεάζεται από τις -αρνητικές;- εξελίξεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πτοείται.
Στην 5η θέση παρέμεινε η μοναδική ασιατική χώρα στη 10άδα, η Ιαπωνία. Η χώρα της Απω Ανατολής, αν και υπέστη καίριο πλήγμα μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, δείχνει να έχει ανακάμψει και με στήριγμα τη νοοτροπία της απόλυτης πειθαρχίας που διακατέχει τον λαό της, εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που κρίνονται ως οι καλύτερες για να ζει κάποιος. Η ανερχόμενη τεχνολογική δύναμη του πλανήτη, έχει πληθυσμό 127 εκατ. και μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 41.200 δολάρια.
Στην 6η θέση είναι η Σουηδία, όπως και το 2017. Η εκπρόσωπος της Σκανδιναβίας προσφέρει στους πολίτες της ένα κοινωνικό κράτος με άρτιες υπηρεσίες και έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην οργάνωση των βορείων και στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Με πληθυσμό 9,9 εκατ. και μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 49.759 δολάρια, η Σουηδία δείχνει ένας ιδανικός τόπος να ζει κάποιος και να εξελίσσεται.
Στην 7η θέση ανέβηκε η Αυστραλία, κερδίζοντας μία θέση. Το 2013, η μεγάλη χώρα της Ωκεανίας είχε χάσει λίγη από τη λάμψη της, αλλά πολύ γρήγορα, με τα κατάλληλα μέτρα και τις προσαρμογές, η οικονομία ανέκαμψε, οι θέσεις εργασίας έπαψαν να χάνονται και το μέσο εισόδημα σταμάτησε να μειώνεται. Με πληθυσμό 24,1 εκατ. και μέσο ετήσιο εισόδημα 48.712 δολάρια, η Αυστραλία προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό, καθώς διαθέτει προοπτικές και ευκαιρίες, κοινωνικό κράτος, άρτια οργάνωση και υπέροχο περιβάλλον.
Την 8η θέση, από την 7η που ήταν, κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανό να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πτώση, παρά στην οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται. Η αντιμεταναστευτική ρητορική του ρεπουμπλικανού προέδρου, τα πολλά περιστατικά βίας και η επιθετική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν στοιχεία που συνδράμουν στη μείωση των δεικτών που καθορίζουν την κατάρτιση της λίστας του «ευ ζειν». Με πληθυσμό 323,1 εκατ. και μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 57.608 δολάρια, η Αμερική είναι ένας τόπος που προσφέρει τα πάντα, αρκεί να τα αξίζεις.
Στην 9η θέση είναι η Γαλλία, όπως και πέρυσι. Αν και στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας, η Γαλλία παραμένει μία από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και σε συνδυασμό με τη γενικότερη κουλτούρα του λαού της, αποδεικνύεται ένας τόπος που προσφέρεται για καλή ζωή, διασκέδαση και προοπτικές εξέλιξης. Με πληθυσμό 66,9 εκατ. και μέσο ετήσιο εισόδημα 42.336 δολάρια, η Γαλλία είναι ένα ισχυρό κομμάτι της ευρωπαϊκής ηπείρου και παρά τις συνέπειες της κρίσης, παραμένει μία χώρα που σέβεται και εκτιμά τον καλό τρόπο ζωής.
Η 10άδα συμπληρώνεται με την Ολλανδία, παίρνοντας τη θέση της Νορβηγίας, η οποία έπεσε στη 12η θέση, κάτω και από την 11η Δανία. Η Ολλανδία είναι μία χώρα που προσφέρει τα πάντα. Υψηλότατο επίπεδο διαβίωσης, ευκαιρίες εργασίας, κοινωνικές παροχές, δίκτυα, προοπτική και ανάπτυξη. Με πληθυσμό 17 εκατ. και μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 51.249 δολάρια, η Ολλανδία είναι μία ανερχόμενη δύναμη.
Δείτε όλες τις χώρες, την πλήρη κατάταξη, εδώ.
Πηγή: protagon.gr