Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου*
Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το παγκόσμιο σύστημα, καθώς οι προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ φαίνεται να ξαφνιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αντανακλά εν πολλοίς τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως τη Γερμανία.
Από αυτή την άποψη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα που ανέθεσε στην “Pulse RC” το παρεμβατικό blog Rizopoulos Post, προκειμένου να διερευνηθούν στάσεις και αντιλήψεις της κοινής γνώμης στη χώρα μας, για τους δύο πόλους του δυτικού κόσμου, σε σχέση με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, σε μια στιγμή που δείχνουν για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά να αποκλίνουν μεταξύ τους ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους τους.
Υπέρ της «Ευρώπης» τάσσεται η πλειονότητα (54%) των ερωτηθέντων στο ερώτημα «αν, υποθετικά, έπρεπε να επιλέξετε για την οικονομική στήριξη και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων, ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., τι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα μας;». Μόνο ένας στους πέντε (19%) επιλέγει τις Η.Π.Α. ως την καλύτερη επιλογή.
Το ποσοστό αυτών που δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν καταγράφεται στο 27% – στο οποίο προφανώς συμπεριλαμβάνονται και όλες οι απαντήσεις της μορφής: «δεν έχoυν διαφορά», «δεν με απασχολεί», «το ίδιο και οι δύο» κ.λπ.
Η επιλογή της «Αμερικής» καταγράφει ποσοστό γύρω από το 20%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όσο η ηλικία μεγαλώνει, μειώνεται το ποσοστό του «ΔΓ/ΔΑ» και ενισχύεται η «Ευρώπη», η οποία παραμένει ως η επικρατούσα απάντηση σε όλες τις υπο-ομάδες του εκλογικού σώματος (ανά φύλο, ηλικία, κατηγορία απασχόλησης). Τα υψηλότερα ποσοστά της καταγράφει μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (69%) και στις ηλικίες «60 και άνω» (62%).
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν «Ευρώπη» σε ποσοστό 57%!
Γερμανία ή Αμερική;
Όταν στο ίδιο ερώτημα, τη θέση της «Ευρώπης» παίρνει η «Γερμανία», τότε η εικόνα αλλάζει και γίνεται πιο «ισορροπημένη» με ευδιάκριτη υπεροχή της «Αμερικής που διπλασιάζει το ποσοστό της (38%) και περνά στην πρώτη θέση – αφού τη «Γερμανία» επιλέγουν μόνο οι τρεις στους δέκα (29%).
Στις περισσότερες υπο-ομάδες του πληθυσμού (ανά φύλο, ηλικία, κατηγορία απασχόλησης), η «Αμερική» καταλαμβάνει την πρώτη θέση, εκτός από τις ηλικίες «60 και άνω».
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει η «Αμερική» με 45% ενώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ, με το ίδιο ποσοστό (45%), η «Γερμανία»!
Ευρώπη με ESM ή Αμερική με ΔΝΤ;
Όταν στο αρχικό ερώτημα «Ευρώπη ή Αμερική» προστίθεται στη μία πλευρά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και στην άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε η επιλογή της «Αμερικής» χάνει έδαφος και περιορίζεται, ακόμα πιο χαμηλά, στο 14% – με την πλευρά της «Ευρώπης» να παραμένει στο 53%.
Οι επιλογές «Ευρώπη με ESM» – «Αμερική με ΔΝΤ», μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν ποσοστά 56% – 13% και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, 69% – 16%!
Συνοπτική ταυτότητα της έρευνας
*Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC, μέλος της ESOMAR και της Royal Statistical Society.