Η χρήση του ίντερνετ παγκοσμίως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Παρόλα αυτά, δε λείπουν οι ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη που έχει αναπτύξει το διαδίκτυο και το κατά πόσο είναι ασφαλή τα προσωπικά μας δεδομένα, είτε αφορά την προσωπική μας ζωή, είτε οικονομικά στοιχεία, είτε το γενικό αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητά μας.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Microsoft σε 12 χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Τουρκία και ΗΠΑ) που δείχνει ακόμη σημαντικές διαφορές σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη χρήση της τεχνολογίας οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες οικονομίες με τον αντίστοιχο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και στις 12 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θεωρούν πως η ψηφιακή τεχνολογία έχει θετικό αντίκτυπο στη δυνατότητα να βρουν πιο φθηνά προϊόντα και να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επίσης, πιστεύουν ότι βοηθά στον κοινωνικό ακτιβισμό, την επιχειρηματική καινοτομία και την παραγωγικότητα. Ακόμη, έχει θετική επίπτωση στις μεταφορές.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 11 από τις 12 χώρες, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι η επίπτωση της τεχνολογίας στην ιδιωτικότητα είναι κυρίως αρνητική.
Όσον αφορά στις διαφορές μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, είναι αξιοσημείωτο ότι το 60% των χρηστών στις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι μόλις 36% στις ανεπτυγμένες πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινωνικές διασυνδέσεις. Επίσης, το 59% στις αναπτυσσόμενες χώρες (έναντι μόλις 33% στις ανεπτυγμένες) υποστήριξε πως υπηρεσίες που βασίζονται στο αποκαλούμενο sharing economy όπως είναι το Uber και το Airbnb είναι καλύτερες για τους καταναλωτές.
Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι μόλις 59% των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες έναντι 85% στις αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να εργαστεί σε τομείς όπως είναι η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά. Σημειωτέον πως ενώ το 77% των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσε ότι θέλει να εργαστεί σε αυτούς τους τομείς, το αντίστοιχο ποσοστό στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι μόλις στο 46%.