Ερευνητές της ProPublica σε συνεργασία με επιστήμονες εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει περιοχές στις οποίες έχει ξεσπάσει επιδημία του ιούΈμπολα στο παρελθόν, καθώς και άλλες πιθανές περιοχές που είχαν προηγουμένως αγνοηθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τις ΜΚΟ.
«Περάσαμε μήνες τροφοδοτώντας το σύστημα με πληροφορίες σχετικά με τα τοπία και τους πληθυσμούς σε μέρη όπου η ασθένεια είχε εμφανιστεί προηγουμένως, δείχνοντάς του πώς να αναλύει αυτά τα κρούσματα για τον εντοπισμό μοτίβων, και στη συνέχεια δίνοντάς του οδηγίες να επισημαίνει άλλες περιοχές που φαίνονταν παρόμοια επικίνδυνες. Ορισμένες από τις περιοχές ήταν προβλέψιμες καθώς ο ιός είχε επανειλημμένα πλήξει μια από αυτές τις χώρες», γράφουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των περιοχών αυτών βρισκόταν στη Νιγηρία, η οποία λόγω της ταχείας αντίδρασης των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών της κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητη από το θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014. Ωστόσο, σήμερα, η κυβέρνηση της χώρας επιλέγει να επικεντρωθεί στην ευλογιά των πιθήκων.
Η ProPublica επισημαίνει ότι οι τρέχουσες πρακτικές βασίζονται σε υπερβολικό βαθμό σε δεδομένα που συλλέχθηκαν είτε μετά την εκδήλωση μιας επιδημίας είτε από επιδημίες του παρελθόντος.
«Η πρόληψη είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας – αν καθυστερήσετε θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι», δήλωσε στην ProPublica ο Σόλομον Τσιλόκα Οκόλι, ερευνητής του Δικτύου Επιδημιολογίας και Εργαστηριακής Εκπαίδευσης Πεδίου της Νιγηρίας.
Σε συνεργασία με επιστήμονες, οι ερευνητές της ProPublica τροφοδότησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με δεδομένα από περιοχές όπου ζουν ζώα που είναι γνωστοί φορείς του Έμπολα (όπως οι νυχτερίδες). Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν την αποψίλωση των δασών και τις αλλαγές στον ανθρώπινο πληθυσμό. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε 51 τοποθεσίες με παρόμοια ποσοστά αποψίλωσης που διαπιστώθηκαν στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του Έμπολα, 27 από τα οποίες βρίσκονται στη Νιγηρία.
Προειδοποιητικά σημάδια
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ 2000 και 2005, η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη και ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα της Αφρικής, είχε το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών στον κόσμο (55,7%). Ωστόσο, δεδομένης της σπανιότητας των κρουσμάτων Έμπολα, η υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Νιγηρίας, που είναι ήδη απασχολημένη με την ευλογιά των πιθήκων, δεν δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στον ιό.
Το CDC εξέτασε τα πρόσφατα κρούσματα με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ανέπτυξε και διαπίστωσε ότι ο Έμπολα είναι μικρότερης προτεραιότητας. Ωστόσο, το εν λόγω εργαλείο, όπως αποδεικνύεται, δεν λαμβάνει υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι υγείας ενδέχεται να έχουν σχηματίσει λάθος εικόνα.
ΠΗΓΗ: Futurism