Η κλιματική αλλαγή κατέστησε 30 φορές πιο πιθανό το θανατηφόρο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ινδία και το Πακιστάν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο τον Μάρτιο, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ και στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους.
«Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένες στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά αυτό που ήταν ασυνήθιστο είναι ότι ξεκίνησε τόσο νωρίς και διήρκεσε τόσο πολύ», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο συν-συγγραφέας Κρίσνα Ατσουταράο, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Νέο Δελχί. «Γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβαίνει συχνότερα καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι γι’ αυτό», τόνισε.
Για να ποσοτικοποιηθεί ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στον ακραίο καύσωνα, μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών της πρωτοβουλίας World Weather Attribution (WWA) χρησιμοποίησε τις μέσες ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ινδία και το νοτιοανατολικό Πακιστάν που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να χαρακτηρίσει τον καύσωνα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την πιθανότητα εμφάνισης ενός τέτοιου γεγονότος σήμερα, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό κλιματικών μοντέλων και δεδομένων παρατήρησης από το 1979 (Πακιστάν) και το 1951 (Ινδία).
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης του καύσωνα σε μία φορά κάθε 100 χρόνια. Στην προβιομηχανική εποχή, οι πιθανότητες ενός τέτοιου γεγονότος ήταν μία φορά κάθε 3.000 χρόνια, δήλωσε στο «Nature» ο Ζέκε Χάουζφαδερ, κλιματολόγος και ερευνητής στο Berkeley Earth, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Καλιφόρνια που επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή και την ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι ο καύσωνας ήταν θερμότερος κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Στην Ινδία, τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες ήταν σταθερά 3 με 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή- οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από την έναρξη των καταγραφών πριν από 122 χρόνια. Το Πακιστάν ανέφερε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 49 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Ο καύσωνας συνδυάστηκε με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου στην περιοχή. Το Πακιστάν κατάγραψε 62% λιγότερες βροχοπτώσεις από τις συνήθεις για τον Μάρτιο και η Ινδία 71% λιγότερες. Παρόλο που η έλλειψη βροχής αύξησε τη θερμότητα στην επιφάνεια της γης, μείωσε την υγρασία του καύσωνα και ενδεχομένως τις επιπτώσεις στην υγεία, σημείωσε ο Χάουζφαδερ.
Καθώς συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι έντονοι καύσωνες θα γίνονται όλο και πιο συχνοί. Η μελέτη εκτιμά ότι αν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, παρόμοιοι καύσωνες θα γίνουν από 2 έως 20 φορές πιθανότεροι και θερμότεροι κατά 0,5-1,5 βαθμούς Κελσίου. Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι η σύντομη περίοδος των παρατηρήσεων περιορίζει το είδος των στατιστικών αναλύσεων που είναι δυνατές και ότι τα αποτελέσματά τους είναι πιθανώς συντηρητικά.
Τάσεις της θερμοκρασίας
Η ανάλυση της WWA έρχεται μετά από μια μελέτη του βρετανικού Met Office, η οποία διερεύνησε τις πιθανότητες οι θερμοκρασίες στην περιοχή να καταρρίψουν ένα ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2010. Διαπίστωσε ότι η πιθανότητα αυξήθηκε από μία φορά κάθε 312 χρόνια σε μία φορά κάθε 3,1 χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η μελέτη εκτιμά ότι η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί σε μία φορά κάθε 1,15 χρόνια μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η ακραία ζέστη είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τους ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους – όπως οι αγρότες, οι οικοδόμοι και οι πωλητές δρόμων. Η Ινδία έχει επίσης αναφέρει μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών κατά 10-35% σε ορισμένα μέρη της χώρας. Ειδικότερα, οι αποδόσεις σιταριού υποχώρησαν αρκετά ώστε να αναγκαστεί η χώρα να ανακαλέσει τα σχέδιά της να αυξήσει τις εξαγωγές σιταριού για να ενισχύσει τις προμήθειες που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: Nature