Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκίνου της ουροδόχου κύστης και την ανάπλασή της είναι ασφαλέστερες και επιτρέπουν στους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα και να μείνουν 20% λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο, όπως συμπέρανε η πρώτη του είδους της κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Ουρο-ογκολογίας Τζον Κέλι και Ουρολογικής Χειρουργικής Τζέιμς Κάτο, αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).
Οι επιστήμονες μελέτησαν 338 ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε εννέα βρετανικά νοσοκομεία, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Οι 169 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ρομποτική ριζική κυστεκτομή (αφαίρεση κύστης) με παράλληλη ανάπλαση του οργάνου (λήψη τμήματος του εντέρου για τη δημιουργία νέας κύστης), ενώ άλλοι 169 έκαναν μη ρομποτική ανοικτή κυστεκτομή.
Αντίθετα με την ανοικτή χειρουργική, στην οποία ο γιατρός εργάζεται άμεσα στον ασθενή και κάνει μεγάλες τομές στο δέρμα και στους μυς του, η ρομποτική επιτρέπει στους χειρουργούς να καθοδηγούν εξ αποστάσεως ελάχιστα επεμβατικά όργανα, με τη βοήθεια μίας κονσόλας και τρισδιάστατης όρασης.
Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς της πρώτης ομάδας της ρομποτικής επέμβασης έμειναν οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ της δεύτερης δέκα ημέρες (20% μεγαλύτερη παραμονή). Η πιθανότητα νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο 90 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση ήταν επίσης κατά 52% μειωμένη στην ομάδα της ρομποτικής εγχείρισης (21%) έναντι της δεύτερης ομάδας (32%).
Ακόμη, οι λοιποί δείκτες (πιθανότητα θρόμβωσης και επιπλοκών, ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση, κινητικές δυσκολίες, επίπεδα δραστηριότητας, επιβίωση κ.ά.) ήταν καλύτεροι στην ομάδα της ρομποτικής χειρουργικής ή τουλάχιστον ίδιοι με εκείνους της παραδοσιακής επέμβασης. Τόσο η νέα μελέτη όσο και προηγούμενες έχουν δείξει, πάντως, ότι η ρομποτική και η μη ρομποτική χειρουργική είναι εξίσου αποτελεσματικές, όσον αφορά την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου και τη μετεγχειρητική επιβίωση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες έως τώρα ενδείξεις για τα οφέλη του ασθενούς από τη ρομποτική ουρο-ογκολογική χειρουργική. Ο δρ Κάτο ανέφερε ότι «τα ευρήματα είναι σημαντικά. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μειώνεται και η ανάρρωση είναι ταχύτερη όταν χρησιμοποιείται η εξελιγμένη ρομποτική χειρουργική. Τελικά, αυτό θα μειώσει την πίεση για κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να επιστρέφουν στο σπίτι τους πιο γρήγορα. Επίσης, βλέπουμε λιγότερες επιπλοκές και λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι για τους ασθενείς».
Προς το παρόν, πάντως, η ανοικτή χειρουργική παραμένει η συνιστώμενη επιλογή για άκρως πολύπλοκες επεμβάσεις, αν και οι ερευνητές προσδοκούν ότι σταδιακά αυτό θα αλλάξει. Όπως σημείωσε ο δρ Κέλι, «υπό το φως των νέων θετικών ευρημάτων, η αντίληψη της ανοικτής χειρουργικής ως του “χρυσού στάνταρντ” για τις σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις τίθεται, πλέον, σε αμφισβήτηση για πρώτη φορά. Ελπίζουμε ότι πλέον όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται σημαντικές κοιλιακές επεμβάσεις θα μπορούν να έχουν την επιλογή της ρομποτικής χειρουργικής».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ