Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο.
Η ομάδα ερευνητών στη Σουηδία και την Κίνα ανέλυσαν ιστορικά υγείας δύο δεκαετιών από περισσότερους από 4.500 μεσήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη «Malmö diet and cancer study». Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα προστασίνης, μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα.
Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη διαβήτη, οπότε οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εκείνους που δεν έπασχαν από τη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν υψηλά επίπεδα προστασίνης είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.
Ο Δρ. Xue Bao, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetologia», δήλωσε ότι η προστασίνη είναι ένας πιθανός νέος «δείκτης κινδύνου» για τον διαβήτη, αλλά και τον θάνατο από καρκίνο, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
Η προστασίνη έχει πολλούς ρόλους στο σώμα, όπως να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τον όγκο του αίματος, και να καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων που τροφοδοτούνται από το υψηλό σάκχαρο. Ενώ είναι γνωστό ότι ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του παγκρέατος, του ήπατος, του εντέρου και του ενδομητρίου, οι βιολογικοί μηχανισμοί δεν είναι καθόλου σαφείς.
Αφού διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της προστασίνης και του διαβήτη, οι επιστήμονες εξέτασαν αν τα άτομα με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από καρκίνο. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα προστασίνης, είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα προστασίνης και σακχάρου στο αίμα, διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Για κάθε διπλασιασμό της συγκέντρωσης της προστασίνης, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξήθηκε κατά 24% σε όσους είχαν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά 139% σε όσους είχαν υψηλά.
Δεν είναι σαφές αν τα υψηλά επίπεδα προστασίνης παίζουν ρόλο στη νόσο ή είναι απλώς ένας βιολογικός δείκτης που αυξάνεται καθώς αναπτύσσεται η πάθηση. Μια πιθανότητα, προτείνουν οι συγγραφείς, είναι ότι τα επίπεδα της προστασίνης αυξάνονται σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν είναι σε θέση να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν τη βλάβη που προκαλείται.
«Η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου δεν είναι πλήρως κατανοητή και αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό κοινό σύνδεσμο μεταξύ των δύο παθήσεων», δήλωσε ο καθηγητής Gunnar Engström, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.
«Πρέπει τώρα να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό η προστασίνη σχετίζεται αιτιωδώς με αυτές τις ασθένειες ή αν είναι ένας πολύτιμος δείκτης αυξημένου κινδύνου για ασθένειες», πρόσθεσε ο ερευνητής.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ωστόσο ότι τα ευρήματα προέρχονται από άτομα μιας πόλης μόνο και ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.