Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα αυτά, πιθανότατα να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, ή ακόμα και καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν καμία απολύτως διαταραχή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν υγειονομικά δεδομένα, μέσω του συστήματος ιατρικών αρχείων του Rochester Epidemiology Project, 40.360 ενηλίκων από τη Μινεσότα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό JAMA Network Open.
Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους ενήλικες σε τρεις ηλικιακές ομάδες ανά φύλο: 20, 40 και 60 ετών.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν, επίσης, σε τέσσερις ομάδες: σε αυτούς που είχαν άγχος ή κατάθλιψη, σε αυτούς που είχαν και τα δύο και σε αυτούς που δεν αντιμετώπιζαν καμία είδους διαταραχή.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως τα άτομα που αντιμετώπιζαν κάποιου είδους διαταραχή (άγχος ή κατάθλιψη) διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια πάθηση στο μέλλον.
Μερικές από τις 15 χρόνιες παθήσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνουν την υπέρταση, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο.
«Τείνουμε να θεωρούμε τους νέους υγιείς. Τείνουμε επίσης να πιστεύουμε ότι οι χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε η Jasmin Wertz, λέκτορας στη Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Απ’ όλες τις ηλικίες των γυναικών στη μελέτη, οι γυναίκες σε ηλικία 20 χρονών, με ψυχικές διαταραχές, είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες σε σύγκριση με συμμετέχουσες χωρίς καμία ψυχική διαταραχή. Αντίστοιχα, οι άντρες συμμετέχοντες ηλικίας 20 ετών, είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια χρόνια πάθηση σε σχέση με άτομα που δεν αντιμετώπιζαν κάποιου είδους ψυχικό πρόβλημα.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια, γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη από τους άνδρες.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών
Η καθημερινή σωματική άσκηση, ο διαλογισμός και ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Bourassa.
Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες, η αποφυγή του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας πάθησης, είπε.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιος άγχος ή κατάθλιψη, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό ή τον θεραπευτή του, προκειμένου να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης, είπε ο Wertz.
Πηγή: CNN