Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων και ζωικών λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Αντίθετα, η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και ελαίων φυτικής προέλευσης – όπως ελαιόλαδο, λάδι καρύδας και σησαμέλαιο – μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες.
Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τον οργανισμό κυρίως στο συκώτι. Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά προέρχονται συχνά από ζώα και περιλαμβάνουν λιπαρά κομμάτια κρέατος, λουκάνικα, βούτυρο, τυρί, σοκολάτα, μπισκότα, κέικ και γλυκά.
Στη νέα έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 11 μελέτες που αφορούσαν 2.731 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και 544.452 περιπτώσεις υγιών ατόμων. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και η πρόσληψη λιπών και ελαίων υπολογίστηκε στις 1.000 θερμίδες ημερησίως.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης είχε μειωθεί κατά 27% στις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα. Για τους άνδρες δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Μεταξύ των ανδρών, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα βλαβερά λιπαρά αντιμετώπιζαν 37% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
«Γνωρίζουμε ήδη ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο οποίος προκαλεί πάνω από 200.000 θανάτους παγκοσμίως, όπως το φύλο, το κάπνισμα, η ηλικία και το επάγγελμα», δήλωσε η Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια έρευνας και καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.
«Το νέο σε αυτή την έρευνα είναι ότι παρέχει μια εικόνα του ρόλου των λιπών και των ελαίων στην ανάπτυξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε προσαρμοσμένες διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης», πρόσθεσε.
«Ο τρόπος με τον οποίο τα λίπη και τα έλαια επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, αν και τα κορεσμένα λίπη παίζουν μεγάλο ρόλο σε πολλές δυτικές δίαιτες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Άνκε Βεσέλιους.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του λίπους που καταναλώνεται έχει αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και οι άνδρες θα μπορούσαν να δουν όφελος από τη μείωση των επιπέδων των ζωικών λιπών στη διατροφή τους», σημείωσε η ερευνήτρια.
ΠΗΓΗ: Independent