Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Έρευνα: Τα μυρμήγκια μπορούν να εκπαιδευτούν για να «μυρίζουν» τον καρκίνο στα ούρα

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μυρίσουν τον  καρκίνο στα ούρα. Είναι ήδη γνωστό ότι αρκετοί τύποι καρκίνου αλλοιώνουν τη μυρωδιά των ούρων, ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μυρίσουν τον ανθρώπινο καρκίνο στα ούρα.

Αν και η οσμή των μυρμηγκιών απέχει πολύ από το να είναι διαγνωστικό εργαλείο για τους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences», είναι ενθαρρυντικά, λένε οι ερευνητές.

Τα μυρμήγκια δεν έχουν μύτη, αλλά χρησιμοποιούν τους οσφρητικούς υποδοχείς που βρίσκονται στις κεραίες τους για να βρουν τροφή ή να μυρίσουν πιθανούς συντρόφους. Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν 70 μυρμήγκια του είδους Formica fusca, να χρησιμοποιούν τους οσφρητικούς υποδοχείς τους για να «μυρίσουν» τους καρκινικούς όγκους.

Αρχικά, οι επιστήμονες εμβολίασαν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους από μαστό σε ποντίκια και εκπαίδευσαν 35 μυρμήγκια να «συσχετίζουν τα ούρα των τρωκτικών που έφεραν όγκους, με ζάχαρη», σύμφωνα με την Washington Post. Μόλις τοποθετήθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri, τα μυρμήγκια πέρασαν 20% περισσότερο χρόνο δίπλα σε δείγματα ούρων που περιείχαν καρκινικούς όγκους έναντι υγιών, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Θέλουν απλά να φάνε ζάχαρη», δήλωσε στην Washington Post ο Μπατίστ Πικερέ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris North της Γαλλίας.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βιοδείκτες καρκίνου, ζώα όπως οι σκύλοι – και τώρα τα μυρμήγκια – μπορούν να εκπαιδευτούν γρήγορα για να ανιχνεύουν αυτές τις ανωμαλίες μέσω της όσφρησής τους. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια μπορεί να έχουν το προβάδισμα έναντι των σκύλων και άλλων ζώων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκπαιδευτούν.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ο καρκίνος, τόσο πιο έγκαιρα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα μυρμήγκια που μυρίζουν τον καρκίνο μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί και φθηνοί βιοανιχνευτές.

ΠΗΓΗ: Live Science

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων