Όταν ο άνθρωπος ακούει μία μελωδία αυτόματα ενεργοποιείται κάποια από τις αισθήσεις του και μεταξύ αυτών η αίσθηση του χρώματος, έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας. Το μυαλό του ανθρώπου είναι “προγραμματισμένο” να δημιουργεί άμεσες σχέσεις μεταξύ της μουσικής, των αισθήσεων και των χρωμάτων.
Για παράδειγμα, κάποια από τα πιο φωτεινά και χαρούμενα έργα του Μότσαρτ τα συνδέουμε με τους κίτρινους ή πορτοκαλί τόνους. Αντίθετα, τη θλιμμένη μουσική τη συνδέουμε με χρώματα σκούρα, όπως το γκρι-μπλε κ.α.
Με μια ειδική “παλέτα” οι επιστήμονες απέδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους γρήγορους μουσικούς ρυθμούς, σε Maggiore (μείζονες) κλίμακες, ως φωτεινά χρώματα, ενώ την αργή, σοβαρή μουσική, με σκούρους χρωματικούς τόνους ή αποχρώσεις του γκρι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε διάφορες θεραπείες ή στο marketing.
Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μουσική έχει την δύναμη να ξεπερνά τις διαφορές στους πολιτισμούς και να συνενώνει τους ανθρώπους: όμοιους χρωματικούς συνδυασμούς έκαναν οι κάτοικοι των ΗΠΑ και του Μεξικού, όταν άκουσαν τα κλασικά μουσικά έργα.
Στις αρχές του 20 αιώνα ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Αλεξάντρ Σκριάμπιν έλεγε ότι οι ήχοι ή ένα μεγάλο σύνολο ήχων, η αρμονία και οι μουσικές τονικότητες συνδέονται με την αίσθηση, όπως το ονόμαζε, του “χρώματο-φωτός”.
Όπως γράφουν οι μουσικοί κριτικοί, ο Σκριάμπιν πίστευε στην λεγόμενη “χρωματική ακοή“, δηλαδή θεωρούσε ότι συγκεκριμένοι ήχοι έχουν συγκεκριμένο χρώμα.
Η πρώτη “χρωματομουσική” πρόταση του συνθέτη ήταν το περίφημο μουσικό ποίημα “Ο Προμηθέας” (“Το Ποίημα της Φωτιάς”).
Ο Σκριάμπιν κατασκεύασε ένα πολύ απλό φώτο-ηχητικό όργανο, μιλούσε για την ανάγκη δημιουργίας “σύνθετων χρωματικών σχημάτων” και για την “πλαστική του φωτός”.
Προτείνει μία χρωματική-μουσική κλίμακα και την δημοσιοποιεί.
Βήμα-βήμα ο συνθέτης προχωρούσε στην πραγματοποίηση του ονείρου του: την σύνθεση όλων των τεχνών.
Αυτό το βλέπουμε στα τελευταία του έργα “Προκαταρκτική ενέργεια” και “Τα Μυστήρια” που τα συνέθεσε λίγο πριν από τη Ρωσική Επανάσταση.
Πηγή: Inosmi.ru, livejournal,com