Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό Υπολογιστή Επιβίωσης Καρκίνου που αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχει στους ασθενείς εξατομικευμένη πρόγνωση. Χρησιμοποιώντας έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως μηχανική μάθηση, η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα δοκίμασε τον υπολογιστή σε ένα σύνολο δεδομένων για τον καρκίνο. Σύμφωνα με την ομάδα, ο υπολογιστής παρείχε εξαιρετικά ακριβείς εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, του θυρεοειδούς και του παγκρέατος.
Συνήθως οι προβλέψεις για το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο βασίζονται κυρίως στο στάδιο της νόσου.
«Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιβίωση ενός ασθενούς πέρα από τα κριτήρια σταδιοποίησης», αναφέρει σε δελτίο τύπου η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Λόρεν Τζανφσέσκι, κλινική ερευνήτρια του ACS Cancer Programs. «Επιδιώξαμε να αναπτύξουμε αυτόν τον Υπολογιστή Επιβίωσης Καρκίνου για να παρέχουμε μια πιο εξατομικευμένη εκτίμηση της πρόγνωσης του καρκίνου τους», πρόσθεσε.
Αυτό το επαναστατικό πρωτότυπο εργαλείο δοκιμάστηκε σε ένα τεράστιο εθνικό σύνολο δεδομένων για τον καρκίνο, με στόχο την αξιολόγηση των ποσοστών πενταετούς επιβίωσης. Αφού συνέλεξε δεδομένα από ασθενείς που διαγνώστηκαν με αυτούς τους τρεις τύπους καρκίνου το 2015 και το 2017, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε την Εθνική Βάση Δεδομένων για τον Καρκίνο (NCDB), ένα εκτεταμένο αποθετήριο που περιέχει αρχεία για το 72% των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις Η.Π.Α. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκαν στα 3/4 αυτών των δεδομένων, εντοπίζοντας μοτίβα που συνδέουν τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά με τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης. Τα υπόλοιπα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την αξιολόγηση της ακρίβειας του πρωτοτύπου.
Η εκτεταμένη μελέτη ενσωμάτωσε δεδομένα από πάνω από 250.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, 76.624 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς και 84.514 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μια πληθώρα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που συνδέονται με τους ασθενείς, τους όγκους και τις θεραπείες, διαμόρφωσαν σημαντικά τα αποτελέσματα της επιβίωσης και στους τρεις τύπους καρκίνου.
Η ερευνήτρια επισήμανε πως πολλοί από τους καθοριστικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του όγκου, αποτελούν μέρος της συμβατικής σταδιοποίησης του καρκίνου. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων επηρεάζει την επιβίωση ενός ασθενούς πέρα από το στάδιο της νόσου.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο Υπολογιστής Επιβίωσης Καρκίνου λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους δείκτες όγκου και παράγοντες θεραπείας που επηρεάζουν τις προοπτικές ενός ασθενούς, κάτι που πολλά σημερινά εργαλεία δεν το κάνουν Επιπλέον, βασίζεται σε ένα πιο εξαντλητικό σύνολο δεδομένων από το NCDB.
Η ομάδα ελπίζει πως το εργαλείο της θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας καθώς θα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς πιο τεκμηριωμένες και ακριβείς εκτιμήσεις πρόγνωσης.
ΠΗΓΗ: Studyfinds
Πηγή: ertnews.gr