Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ερευνα: 1 στους 8 ασθενείς κορονοϊού πεθαίνει εντός 140 ημερών μετά την «ανάρρωση»

Ενας στους οκτώ ασθενείς που έχουν αναρρώσει από Covid-19 πεθαίνουν εντός 140 ημερών από την επανεισαγωγή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα νέας μελέτης.

Από τα 47.780 άτομα που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο στο πρώτο κύμα, το 29,4% επέστρεψε εντός 140 ημερών και το 12,3% αυτών πέθανε, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ και του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας (ONS).

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού μπορούν να προκαλέσουν στους επιζώντες καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ και τα νεφρά.

Ο Κάμλες Κούντι, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής πρωτοβάθμιας περίθαλψης για διαβήτη και αγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε ότι αυτή ήταν η «μεγαλύτερη μελέτη σε άτομα που βγήκαν από το νοσοκομείο μετά την εισαγωγή τους με Covid-19».

Ο καθηγητής είπε στην Daily Telegraph: «Οι άνθρωποι φαίνεται να πηγαίνουν στο σπίτι, να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, να επιστρέφουν και να πεθαίνουν. Βλέπουμε ότι σχεδόν το 30% έχει επανεισαχθεί. Είναι πολλοί άνθρωποι, οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι».

Μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και οι στατιστικές βασίζονται στα αρχικά δεδομένα.

Ο καθηγητής Κούντι είπε ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς επανήλθαν στο νοσοκομείο με διαφορετική διάγνωση και πολλοί είχαν επίσης αναπτύξει περαιτέρω επιπλοκές.

«Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Covid κατέστρεψε τα β- κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και έτσι προκύπτει διαβήτης τύπου 1 ή αν προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και αναπτύσσει ον τύπο 2. Αλλά βλέπουμε αυτές τις αναπάντεχες νέες διαγνώσεις διαβήτη».

Αυτή η τελευταία έρευνα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό μπορεί να είναι υψηλότερος εάν ασθενείς που επιβιώνουν επιστρέψουν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας μήνες αργότερα.

(με πληροφορίες από Daily Telegraph)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων