Ως σημαντική θεραπευτική μέθοδο για τον κορονοϊό κρίνουν τη χορήγηση πλάσματος, από άτομα που ανάρρωσαν, καθηγητές στην Ελλάδα.
Η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19 σε αρρώστους, φαίνεται πως αποτελεί έως σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για αντιμετώπιση της λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με τους καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελο Τέρπο, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε μέχρι σήμερα και έχει παρουσιαστεί σαν προδημοσίευση, αναφέρεται στην ασφάλεια της μεθόδου αυτής σε 5.000 ασθενείς με σοβαρή μορφή της COVID-19, που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 66% ήταν άρρωστοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Μάλιστα, οι παρενέργειες τις πρώτες τέσσερις ώρες μετά τη χορήγηση πλάσματος ήταν <1%, κάτι που επιβεβαιώνει την ασφάλεια της θεραπείας.
Σε δεύτερη μελέτη μετείχαν μόνο 39 ασθενείς.
Οι άρρωστοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης και ήταν κατά 54% παχύσαρκοι (BMI>30) ενώ το 18% ήταν καπνιστές.
Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων πριν λάβουν το πλάσμα ήταν επτά ημέρες, το 87% των ασθενών έκανε οξυγονοθεραπεία και το 10% ήταν διασωληνωμένοι.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας συγκρίθηκαν με αυτά σε ασθενείς του ίδιου νοσοκομείου που δεν είχαν λάβει πλάσμα.
Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, η χορήγηση πλάσματος οδήγησε σε σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασής τους σε σχέση με την ανάγκη τους για οξυγονοθεραπεία.
Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι το πλάσμα οδήγησε το 81% των ασθενών που δεν ήταν διασωληνωμένοι, σε μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν πλάσμα.
Τα δεδομένα από τη χώρα μας
Στην Ελλάδα, από την 28η Απριλίου πραγματοποιείται πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, για τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τον κορονοϊό σε σοβαρά νοσούντες.
Η μελέτη αυτή λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και αναμένεται να διαρκέσει 20 μήνες.
Το στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία της είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον έναν μήνα, και στους δύο μήνες από τη συμμετοχή στην έρευνα.
Το πλάσμα θα συλλεχθεί με πλασμαφαίρεση, με στόχο όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης.
Ο όγκος που συλλέγεται θα χωριστεί σε τρεις θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml, ενώ κάθε ασθενής θα λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους.
Η αναλογία που χρησιμοποιείται είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή.
Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να γίνουν πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.
Έως τώρα 193 δότες έχουν ελεγχθεί για αντισώματα και 51 από αυτούς έχουν δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται.
Συνολικά, επτά ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή στη χώρα μας.