Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Έρευνα: Ο αλγόριθμος του Twitter προωθεί περισσότερο δεξιές πολιτικές

Ο αλγόριθμος του Twitter προωθεί περισσότερο τα δεξιά πολιτικά κόμματα και ειδησεογραφικά πρακτορεία σε σχέση με αυτά που ανήκουν στον χώρο της αριστεράς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η πλατφόρμα.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει τον λόγο που συμβαίνει αυτό και έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη απάντηση».

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης εξέτασε tweet από πολιτικά κόμματα και χρήστες που μοιράζονταν περιεχόμενο καθώς και από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο: τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια ανάλυση εκατομμυρίων tweets που έγιναν από την 1η Απριλίου έως τις 15 Αυγούστου του 2020.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δουν ποια tweets διαδίδονταν περισσότερο από τον αλγόριθμο. Διαπίστωσαν ότι τα κυρίαρχα κόμματα και μέσα ενημέρωσης που τοποθετούνταν δεξιά απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα «αλγοριθμικής ενίσχυσης» σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της αριστεράς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά στην ενίσχυση θα μπορούσε να οφείλεται στις «διαφορετικές στρατηγικές» που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να προσεγγίσουν το κοινό στην πλατφόρμα. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι αλγόριθμοί του Twitter ωθούν σε «ακραίες ιδεολογίες» εν μέσω ωστόσο επικρίσεων για το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter αντιμετωπίζει θέμα εμφανούς προκατάληψης στον αλγόριθμό του. Τον Απρίλιο, η πλατφόρμα ανέφερε ότι διεξήγαγε μια μελέτη για να προσδιορίσει εάν οι αλγόριθμοί της συνέβαλαν σε «ακούσιες βλάβες».

Τον Μάιο, το Twitter αποκάλυψε ότι η αυτόματη περικοπή εικόνων είχε θέματα που ευνοούσαν τα λευκά άτομα έναντι των μαύρων και τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων