Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Fast Company: Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα μοντέλο με οδηγίες για την ασφάλεια μας έναντι του Covid 19

Κρατήστε δύο μέτρα απόσταση. Αυτή ήταν η οδηγία που δόθηκε από όλα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανά τον κόσμο και τα οποία υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις και φυσικά και από τους πολίτες.

Αλλά καθώς πλέον βρισκόμαστε στο χειμωνιάτικη περίοδο και μερικοί από εμάς έχουν μετακινηθεί σε εσωτερικούς χώρους, ο Τζον Μπους, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, χαρακτηρίζει έναν τέτοιο κανόνα «επικίνδυνο» και «υπερβολικά απλοϊκό».

Επειδή όταν βρίσκεστε μέσα, μικροσκοπικά σταγονίδια παγιδεύονται ακριβώς δίπλα σας σε περιορισμένο χώρο το να στέκεστε δύο μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλον δεν εμποδίζει της μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 να επιπλέει στον αέρα του καθιστικού όπου μπορείτε δυνητικά  να το εισπνεύσετε.

Είναι, όμως, κάποιοι από εμάς ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της εποχής COVID-19; Μπορούμε να πάμε σε ένα μανάβικο; Μπορούμε να συναντηθούμε με κάποιον αγαπημένο; Ο Μπους, μαζί με τον συνάδελφό του MIT Martin Z. Bazant, απάντησαν σε αυτήν την ερώτηση με ένα περίπλοκο μαθηματικό μοντέλο, το οποίο προσομοιώνει τη ρευστή δυναμική των αναπνευστικών σταγονιδίων που φορτώνονται με ιούς σε οποιονδήποτε χώρο, από μια άνετη κουζίνα έως μια γιγαντιαία αίθουσα συναυλιών.

Και επειδή η εξίσωση είναι πολύ περίπλοκη για να καταλάβουν οι περισσότεροι, μετέτρεψαν τα ευρήματά τους σε ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο. Μπορείτε λοιπόν να μεταβείτε σε αυτόν τον ιστότοπο και να δημιουργήσετε το δικό σας προσαρμοσμένο σενάριο για να κρίνετε τους κινδύνους COVID-19 για τον εαυτό σας.

Το εργαλείο προϋποθέτει ότι ένα άτομο σε ένα δωμάτιο μαζί σας έχει COVID-19.

Στη συνέχεια, σας δίνει έναν απίστευτο έλεγχο για να τροποποιήσετε τις μεταβλητές στο παιχνίδι. Αυτές οι μεταβλητές περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με το κτίριο: Ποιο είναι το τετραγωνικό μήκος σε μέτρα; Ποιο είναι το ύψος της οροφής; Τι γίνεται με το σύστημα HVAC – είναι ένας τυπικός φούρνος οικιακής χρήσης ή διαθέτει ένα φανταχτερό φίλτρο HEPA; Ποια είναι η υγρασία; Είναι ανοιχτό ένα παράθυρο;

Οι μεταβλητές περιλαμβάνουν επίσης κάθε είδους λεπτομέρειες σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά: Πόσα άλλα άτομα υπάρχουν μαζί σας; Φορούν μάσκες; Βαμβάκι ή χειρουργική; Φορούν σωστά μάσκες ή τράβηξαν λίγο το πρόσωπο τους; Ψιθυρίζουν ή τραγουδούν;

Με την πρώτη ματιά, όλοι αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να φαίνονται συντριπτικοί. (Και είναι!) Αλλά η απόδοση αξίζει τον κόπο. Επειδή το εργαλείο σας δίνει μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση για το πόσο καιρό μπορούν να βρίσκονται με ασφάλεια όλοι οι άνθρωποι μαζί.

Ας δοκιμάσουμε ένα παράδειγμα. Μόλις απολαύσατε το δείπνο των Ευχαριστιών σε μια τυπική τραπεζαρία με μια ομάδα 10 ατόμων. Οι άνθρωποι μιλούσαν κανονικά. Κανείς δεν φορούσε μάσκες κατά την διάρκεια του φαγητού ενώ ο αέρας ήταν μέσης υγρασίας.

“Με βάση αυτό το μοντέλο, θα πρέπει να είναι ασφαλές για αυτό το δωμάτιο να έχει: 10 άτομα για 18 λεπτά.” Αν είχατε ακολουθήσει απλώς τη κατευθυντήρια γραμμή για απόσταση δύο μέτρων και φορέσατε μάσκα, όπως προτείνει το CDC, αυτοί οι επισκέπτες θα ήταν ασφαλείς να κολλήσουν επ ‘αόριστον. Αυτό είναι προφανώς παράλογο.

«Τι γίνεται όμως αν φορούσαν μάσκες;» εσύ ρωτάς. Καλή ερώτηση. Ας υποθέσουμε ότι κανείς δεν έτρωγε και αντ ‘αυτού μιλούσαν με μάσκες από βαμβάκι. Οι βαμβακερές μάσκες τους εξασφάλισαν δύο ακόμη λεπτά ασφάλειας. Το άνοιγμα των παραθύρων για αύξηση του αερισμού βοηθάει περισσότερο. Εξασφαλίζει άλλα έξι λεπτά.

Ωστόσο, η αναβάθμιση από μάσκες από βαμβάκι σε χειρουργικές μάσκες αύξησε τον αριθμό σε επιβλητικές δύο ώρες. Αλλά με μια παγίδα: Εάν αυτές οι χειρουργικές μάσκες φοριούνται ακατάλληλα από τους μισούς ανθρώπους – ας πούμε, οι μάσκες ταιριάζουν χαλαρά ή οι μύτες των φορέων βγαίνουν έξω – ο ασφαλής χρόνος πέφτει στα 32 λεπτά. Οι ανθρώπινοι παράγοντες έχουν μεγάλη σημασία.

Είναι μια απόδειξη ότι η σωστή χρήση μάσκας βοηθά. Αφού εργαζόταν στα μαθηματικά πηγής πίσω από αυτό το εργαλείο, ο Μπους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει απολύτως γιατί είναι το πιο «δραματικό» αποτέλεσμα που παρατήρησε κινεί τη βελόνα σε κάθε περίσταση, εξασφαλίζοντας σας πολύτιμα λεπτά για να παραμείνετε ασφαλείς. Ωστόσο, οι μάσκες δεν είναι στολές hazmat. Δεν μπορούν να ξεπεράσουν την πραγματικότητα της ύπαρξης σε ένα μικρό χώρο με άλλους ανθρώπους.

Για να αποδείξουμε το θέμα, ας κάνουμε αυτήν την τραπεζαρία μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα, ας το επεκτείνουμε σε ένα Walmart 180 τετραγωνικών μέτρων . Και ας το γεμίσουμε με 1.000 άτομα που φορούν τις βαμβακερές μάσκες τους. Η μόνη άλλη μεταβλητή που αλλάζει είναι ότι ο αέρας είναι πιθανώς λίγο πιο ξηρός από ό, τι στο σπίτι μας.

Σε αυτές τις συνθήκες, το εργαλείο λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ασφαλείς για 68 λεπτά – εάν μόνο ένα άτομο έχει COVID-19.

Όπως μπορείτε να δείτε, περισσότερος χώρος βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς. Απλώς λάβετε υπόψη αυτό: Όπου ζω, γύρω από το Σικάγο, έως 1 στα 15 άτομα έχουν επί του παρόντος COVID-19, έτσι και 66 άτομα σε αυτό το Walmart θα μπορούσαν να έχουν COVID-19 στα 1.000. Εδώ, αντιμετωπίζουμε ένα μειονέκτημα του εργαλείου. Μοντελοποιεί ένα άτομο που είναι άρρωστο σε ένα χώρο και όχι τι συμβαίνει όταν τα πραγματικά ποσοστά μόλυνσης φτάνουν αυτό που είναι τώρα. Και δεν υπάρχει τρόπος να το τροποποιήσετε ανάλογα.

Προφανώς αυτό είναι απλώς ένα μοντέλο. Είναι μια προσομοίωση – η καλύτερη εκτίμηση των ερευνητών για το πώς λειτουργεί ο κόσμος μας. Δεν είναι τέλειο και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σας σε καμία περίπτωση. Αλλά μετά τη χρήση αυτού του εργαλείου MIT για περισσότερο από μία ώρα, πήγα από το να νιώθω άνετα στο να νιώθω ότι τα πράγματα είναι ακόμη λιγότερο ασφαλή από ό, τι νόμιζα.

Το μοντέλο φαίνεται να υποδηλώνει ότι, όταν είμαστε κολλημένοι στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, ο μόνος τρόπος για να «παραμείνουμε ασφαλείς εκεί έξω» είναι να προσπαθήσουμε να μην βγαίνεις εκεί έξω – ή να αφήσεις κανέναν – καθόλου.

Fast Company: One person in the room with you has Covid. Heres how long it takes to get infected

By Mark Wilson

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων