Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

“Εργοδοτική τρομοκρατία, απολύσεις και μετατροπές συμβάσεων στον ΙΑΝΟ”

Για εργοδοτική τρομοκρατία στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ κάνουν λόγο μέλη του Σωματείου Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλλει “μια συνεχόμενη ροή απολύσεων αλλά και μετατροπών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε ημιαπασχόληση”. “Ενδεικτικό είναι πως σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν γίνει 7 απολύσεις- στη μία περίπτωση ζητήθηκε από την εργαζόμενη να μετατραπεί η σύμβασή της σε 4ωρη και όταν αρνήθηκε, απολύθηκε. Παρότι δεν υπάρχει μία ομοιομορφία στις απολύσεις, η εμπειρία λέει πως πάντα απολύονται άτομα που με κάποιο τρόπο έχουν μπει στη «μύτη του αφεντικού»” τονίζεται στην καταγγελία.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

“Σταθερή είναι η παρουσία πολλών παιδιών που κάνουν πρακτική με voucher σε όλα σχεδόν τα τμήματα. Ένα πρόγραμμα που δήθεν βοηθάει στην καταπολέμηση της ανεργίας, ουσιαστικά επιδοτεί την ανεργία ενώ με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να μειώσει το προσωπικό, διώχνοντας κανονικούς εργαζομένους. Οι “ωφελούμενοι άνεργοι” είναι επιδοτούμενο προσωπικό για την επιχείρηση ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η επιχείρηση, μετά τη λήξη του προγράμματος voucher, προσλάβει τον νέο, αυτό δεν κρατάει για πολύ, παρά μόνο μερικούς μήνες. Επικρατεί το μοντέλο της ανακύκλωσης της ανεργίας, «διώχνω τον παλιό, παίρνω καινούργιο», δημιουργόντας το γνωστό σκηνικό του εργατικού εμφυλίου.

Οι εργαζόμενοι φορούν μηχανάκια-σκάνερ μία τακτική που ουσιαστικά προωθεί τον ατομικό κανιβαλισμό. Η δικαιολογία για τα εν λόγω μηχανήματα είναι να αναδειχτεί ο υπάλληλος του τριμήνου και να του δοθεί μπόνους αλλά ουσιαστικά στόχος της επιχείρησης είναι να κονταροχτυπηθείς με τον άλλον. Ακόμη κι αν αυτό στην πράξη δεν γίνεται, δημιουργείται άγχος και πίεση στους εργαζομένους.

Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να υπογράψουν κείμενα εναντίον του σωματείου. Κατά καιρούς εργαζόμενοι έχουν εκβιαστεί να υπογράψουν κείμενα καταδίκης συναδέλφων τους που διεκδίκησαν δικαιώματα, κείμενα αποδοχής της κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος και κείμενα αποδοχής των σκάνερ”

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων