Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Eric Posner: Πύρρειος η νίκη Μπάιντεν – Οι προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει

Αφού επέζησε μιας εξαντλητικής προεκλογικής εκστρατείας και μιας εκλογής που οδηγούσε σε γκρεμό, ο Joe Biden πιθανότατα θα εισέλθει στον Λευκό Οίκο με ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά θα πρέπει λίγο να το περιμένουμε. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου και ένα δεξιό Ανώτατο Δικαστήριο θα διασφαλίσουν ότι κάθε προσπάθεια ουσιαστικής μεταρρύθμισης ή διακυβέρνησης είναι νεκρή κατά την άφιξη.

Στο παρελθόν, ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος θα μπορούσε να περιμένει κάποια συνεργασία από το αντίπαλο κόμμα για τη θέσπιση νομοθεσίας. Ο Μπάιντεν δεν πρέπει να περιμένει τίποτα τέτοιο. Τα ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες στις εκλογές και δεν θα δουν κανένα λόγο για συμβιβασμό.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, μπορούν και θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια αντιδημοκρατική αντίδραση στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2022.

Τα προοδευτικά νομοσχέδια θα είναι νεκρά κατά την άφιξη, και χρειάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Εκλογικού Σώματος, νόμοι ψηφοφορίας. Πιθανότατα, οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποστούν σποραδικές διακοπές της κυβέρνησης εν μέσω ενός ψυχρού εμφυλίου πολέμου που διατηρεί το status quo της παράλυσης – στην καλύτερη περίπτωση.

Πολλές από τις υποψηφιότητες του Μπάιντεν θα αντιμετωπίσουν επίσης εχθρότητα σε μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα δεν θα τον αρνηθούν υπουργό Εξωτερικών ή γενικό εισαγγελέα, αλλά θα διασφαλίσουν ότι το εκτελεστικό κλάδο θα είναι ανεπαρκές. Αφού δεν υπέστησαν εκλογική τιμωρία για τις τακτικές τους στο δικαστήριο, θα μπλοκάρουν και θα καθυστερήσουν όλες τις επιβεβαιώσεις των ομοσπονδιακών δικαστών.

Ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τρομερά εμπόδια. Με την επιβεβαίωση της Amy Coney Barrett μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι θα απολαύσουν την πλειοψηφία 6-3 σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο που είχε ήδη κλίνει πιο σωστά από οποιοδήποτε δικαστήριο από τη δεκαετία του 1930.

Το σημερινό δικαστήριο θα συνεχίσει να χτυπά τα νομικά θεμέλια των ρυθμιστικών οργανισμών των ΗΠΑ και να προάγει κοινωνικά συντηρητικές αξίες, όπως έχει για τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακόμα κι αν ο Μπάιντεν μπορεί να προωθήσει την προοδευτική νομοθεσία μέσω διχασμένου Κογκρέσου, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει την προοπτική να το καταργήσει το Δικαστήριο. Πράγματι, το Δικαστήριο θα μπορούσε επιτέλους να καταδικάσει τον Νόμο για την Προσιτή Φροντίδα, το επίτευγμα του πρώην αφεντικού του Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα.

Με έναν πιθανό ανεπαρκή εκτελεστικό κλάδο και εχθρικό δικαστικό σώμα, ο Μπάιντεν θα έχει πρόβλημα να ασκήσει εκτελεστική εξουσία. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υπέστησαν απώλεια ηθικού – και εξειδικευμένο προσωπικό – κατά την εποχή του Τραμπ και πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ανασυγκροτηθούν.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ζημιάς που έκανε ο Τραμπ στους κανονισμούς για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια θα προέλθουν αργά από τους εξαντλημένους οργανισμούς και όλες οι αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με δικαστικό σκεπτικισμό από τους ομοσπονδιακούς δικαστές που διορίζονται από Ρεπουμπλικάνους – και ειδικά από τον Τραμπ.

Ομοίως, φιλόδοξες χρήσεις ρυθμιστικής και εκτελεστικής εξουσίας για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης ή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (στο μοντέλο που πρωτοστάτησε ο Ομπάμα) θα λάβουν μια ψυχρή υποδοχή στο Δικαστήριο. Ο Μπάιντεν θα κληρονομήσει ουσιαστική νομική εξουσία να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά οι διορισμένοι από τον Τραμπ δικαστές θα το πάνε πίσω όταν αυτή η αρχή έρχεται σε σύγκρουση με τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπως έχουν ήδη κάνει όταν οι κυβερνήτες εξέδωσαν παρόμοιες εντολές.

Τέλος, υπάρχει το αόριστο ζήτημα της κοινής γνώμης. Αν και ο Μπάιντεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, το αμερικανικό εκλογικό σώμα παραμένει βαθιά διχασμένο. Οι αγωγές του Τραμπ που ισχυρίζονται ότι η εκλογική απάτη είναι απίθανο να πετύχει, αλλά οι προσπάθειές του να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ότι οι Δημοκρατικοί έκλεψαν τις εκλογές πιθανότατα θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

Εάν ο Τραμπ καταφέρει να εκπονήσει το αποτέλεσμα στα μάτια αρκετών ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα να εξασφαλίσει υποστήριξη για τις πολιτικές του από τους αποξενωμένους Ρεπουμπλικάνους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα αγωνιστεί επίσης με έναν σπασμένο Δημοκρατικό συνασπισμό που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή σε μια μάχη μεταξύ αριστερών, μετριοπαθών και ανεξάρτητων αντι-Τραμπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Μπάιντεν δεν θα επωφεληθεί από την παραδοσιακή περίοδο του μέλιτος που απολάμβαναν άλλοι νεοεκλεγέντες πρόεδροι. Έτρεξε ως ενοποιητής, αλλά, όπως ο Ομπάμα πριν από αυτόν, θα μάθει γρήγορα ότι δεν μπορείς να κερδίσεις εκείνους που σε περιφρονεί.

Project Syndicate: Biden’s Precarious Victory
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων