Την κορυφογραμμή της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο Ελληνικό φωτίζουν οι προβολείς των γερανών. Δίπλα στη θάλασσα, στο τεράστιο οικόπεδο όπου τα σχέδια δείχνουν ότι θα υψωθεί ο Riviera Tower, επικρατεί αναβρασμός. Εκατοντάδες μπετονιέρες πηγαινοέρχονται υπό τη συνοδεία περιπολικών και τροχονόμων που ρυθμίζουν την κίνηση. Δεν πρέπει να υπάρξει διακοπή ούτε λίγων δευτερολέπτων. Επί 40 συνεχείς ώρες, χωρίς καμία διακοπή, εκατοντάδες εξειδικευμένοι μηχανικοί, τεχνικοί και εργατικό προσωπικό (που όλοι εργάστηκαν σε οκτάωρες βάρδιες) ρίχνουν σκυρόδεμα εκεί που έχουν τοποθετηθεί τα θεμέλια του Riviera Tower. Μετά την έγχυση 7.500 κυβικών μέτρων σκυροδέματος στο σημείο που προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί 111 πάσσαλοι, διαμέτρου 1,5 μέτρου σε βάθος 50 μέτρων, το πρώτο βήμα ενός κολοσσιαίου έργου έχει ολοκληρωθεί. Η θεμελίωση του Riviera Tower έχει μόλις γίνει.
«Κολοσσιαίο», όνομα και πράμα, καθώς όταν ολοκληρωθεί ο ουρανοξύστης Riviera Tower στο Ελληνικό, στο μεγαλύτερο project που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, θα έχει ύψος 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Δηλαδή περίπου όσο επτά Κολοσσοί της Ρόδου ο ένας πάνω από τον άλλο, δύο πυραμίδες της Γκίζας, ή δύο Big Ben. Παρόμοιο έργο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και γι’ αυτό τον λόγο ακολουθήθηκαν τα καθοριστικά βήματα μιας διαδικασίας που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στην Ελληνική Ιστορία.
Οχι ότι και παγκοσμίως αυτή η εντυπωσιακή διαδικασία θεμελίωσης είναι συχνή. Το σύστημα θεμελίωσης που είδαμε -και βλέπουμε- στον Riviera Tower ακολουθεί τα πιο σύγχρονα και απαιτητικά πρότυπα μελετών και κατασκευών των πιο εντυπωσιακών superstructures του πλανήτη. Κάτι παρόμοιο έχουμε δει μόνο στην ανέγερση των αντίστοιχων ψηλότερων κτιρίων της Γης, όπως του ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι και των δίδυμων πύργων Petronas Tower στη Μαλαισία. Οχι τυχαία, δύο ουρανοξυστών που κατέχουν και κατείχαν αντίστοιχα τον τίτλο της ψηλότερης ανθρώπινης κατασκευής του κόσμου.
Η δύναμη των αριθμών
Σε ένα τεράστιο, πρωτοποριακό και καινοτόμο project, οι λεπτομέρειες δεν κάνουν μόνο τη διαφορά, αλλά έχουν και καθοριστική σημασία. Έτσι λοιπόν και για τον Riviera Tower, το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και τον ψηλότερο οικιστικό ουρανοξύστη της Μεσογείου, ένα κτίριο που θα μπει στη λίστα των 300 ψηλότερων κτιρίων του κόσμου, η θεμελίωσή του ολοκληρώθηκε με το καθοριστικό βήμα της μεγαλύτερης, συνεχούς διάρκειας, σκυροδέτησης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της τοποθέτησης 111 πασσάλων, διαμέτρου 1,5 μέτρου σε βάθος 50 μέτρων.
Για τη μοναδική, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μέθοδο σκυροδέτησης, δεν απαιτήθηκαν μόνο 7.500 κ.μ. σκυροδέματος το οποίο παρήγαγαν 5 διαφορετικά παρασκευαστήρια σκυροδέματος της Αττικής, αλλά και 8 αντλίες σκυροδέματος οι οποίες, αυτές τις 40 ώρες που γινόταν η έγχυση, δούλευαν ταυτόχρονα και ασταμάτητα. Το σκυρόδεμα μετέφεραν περισσότερα από 120 εξειδικευμένα οχήματα μεταφοράς (βαρέλες), τα οποία έκαναν περισσότερα από 1.000 δρομολόγια από και προς τα παρασκευαστήρια.
Και τώρα, τι; Αντίθετα με ό,τι θα σκεφτόταν κανείς, η σκυροδέτηση δεν… τελείωσε ακόμα. Ολοκληρώθηκε, σε ό,τι αφορά τη θεμελίωση του γιγαντιαίου κτιρίου που θα βρίσκεται εκεί που τώρα υψώνεται μια δέσμη φωτός, προετοιμάζοντας τους Αθηναίους για την έλευση του Riviera Tower.
Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του ουρανοξύστη που θα κοσμήσει το Ελληνικό, προβλέπει ότι τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσει η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου. Οι διερχόμενοι θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία ζωής να δουν όχι μόνο τη διαδικασία, αλλά και το πώς θα είναι η πλάκα του δαπέδου του ισογείου του Riviera Tower, καθώς αυτή θα είναι ορατή σε όλους από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Αυτό, έως το τέλος του τρέχοντος έτους που θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.
Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ουρανοξύστη που θα διαθέτει 50 ορόφους και 170 διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα έχουν προπωληθεί, καθώς το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο προτού καν ακόμα αρχίσει η κατασκευή του. ΄Άλλωστε, δεν είναι ένας ακόμα ουρανοξύστης, αλλά ένα έργο που όχι τυχαία σχεδιάστηκε από το διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners (οι κατασκευαστές του είναι η κοινοπραξία Bouygues-Intrakat, ενώ η Jacobs-Mace είναι project manager), με σκοπό να αναβαθμίσει την περιοχή και να την αναδείξει σε παγκόσμιο τοπόσημο.
Πηγή protothema.gr