Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Ερντογάν: 3 εκατ. πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη Συρία αν επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έως και 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αν αυτή επεκταθεί από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι το Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα.

Ο Ερντογάν είπε ότι η τριμερής σύνοδος που έγινε στην Άγκυρα, με συμμετοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Χασάν Ροχανί, εξάλειψε κάθε εμπόδιο για τη συγκρότηση μιας συνταγματικής επιτροπής στη Συρία. Η επιτροπή αυτή θα ξεκινήσει σύντομα το έργο της, συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι συζητήσεις στην Αγκυρα επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στο θέμα των προσφύγων, το Ιντλίμπ και την περιοχή στα ανατολικά του Ευφράτη. Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποστήριξη σε μαχητικές οργανώσεις, που «υποτίθεται ότι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος». Η πραγματική απειλή στη Συρία είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img