«Για να συνεχίσει η Τουρκία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να εκτονωθεί η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση»
Στις απειλές του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Rundschau, με τίτλο «ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε«».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές του και από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης απειλώντας την Αθήνα, αλλά και με επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφορμή για την οργή του Ερντογάν, όπως σημειώνει η Frankfurter Rundschau ήταν η κατηγορία από μέρους του Μητσοτάκη ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί «εξαιρετικά επιθετική ρητορική» εις βάρος της Ελλάδας.
Κατηγορίες και για τη στήριξη των ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν κατηγόρησε την Αθήνα ότι αναζητά την υποστήριξη των ΗΠΑ: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ενάντια σε ποιον; Εναντίον της Τουρκίας».
Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι θα γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», ανέφερε ο Ερντογάν στην ομιλία του σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι πρόσφατα η Αθήνα απάντησε στις φραστικές επιθέσεις από την Τουρκία με θαλάσσια γυμνάσια.
Μεταναστευτικό
Σημειώνει ακόμα ότι ο Ερντογάν επέκρινε επίσης την Ελλάδα για τη διάπραξη παράνομων επαναπροωθήσεων εις βάρος προσφύγων και τη σιωπή της Δύσης που τα συνοδεύει, όπως ισχυρίστηκε. Για να επισημάνει ότι εκτός από ΜΜΕ, διάφορες ομάδες προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα αναφερθεί σε παράνομες απελάσεις και άλλες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές.
Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι πιθανό να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικές κατά την προσεχή ιδρυτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι ένας νέος σχηματισμός της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν και η Τουρκία, αλλά και αρκετές βαλκανικές χώρες.
Καταλήγοντας το άρθρο επισημαίνει ότι σε σχέση με την Τουρκία, πέρα από τη σύγκρουση με την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος της στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας. Ωστόσο, για να συνεχίσει η Τουρκία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να εκτονωθεί η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.