Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Ερντογάν για τις έρευνες στο Αιγαίο: «Δεν επιδιώξαμε να παραβιάσουμε τα δικαιώματα άλλων χωρών»

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που στο Αιγαίο σήμαινε συναγερμός για την NAVTEX με την οποία αναγγέλθηκαν «σεισμικές έρευνες» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Έρντογάν έστελνε το προκλητικό του μήνυμα:

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας. Ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Νωρίτερα, πραγματοποιώντας απολογισμό για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, ο Ερντογάν δήλωσε: «Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιούμε εδάφη και κυριαρχία κανενός, ειδικά επί των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, εμείς δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε ως μία χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της, χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και την πρώτη προσευχή που θα γίνει εκεί, ο Ερντογάν δήλωσε: «Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης περί ευημερίας του έθνους και του πώς θα κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα και να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους».

«Δεν επιδιώξαμε να παραβιάσουμε τα δικαιώματα άλλων χωρών»

«Η Τουρκία δεν επιδίωξε να παραβιάσει τα δικαιώματα άλλων χωρών, αλλά θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της», δήλωσε εξάλλου σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Υπεραμυνόμενος της αναθεώρησης του Συντάγματος που του δίνει υπερεξουσίες, τόνισε ότι, με το προεδρικό σύστημα η χώρα του λειτουργεί εύρυθμα και, κυρίως, σε περιόδους κρίσεων .

«Το σύστημα της προεδρικής διακυβέρνησης είναι η μόνη συνταγματική μεταρρύθμιση που έχει πραγματοποιηθεί απευθείας από το λαό», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων