Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ερντογάν: Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας

 Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική. Ο Κολόμβος ήρθε δεύτερος, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από την Λατινική Αμερική. Στην ομιλία του προς τους κληρικούς επανέφερε μια παλιά άποψη ενός τούρκου ιστορικού, λέγοντας ότι η ανακάλυψη της Αμερικής συνέβη το 12ο αιώνα, τρεις αιώνες νωρίτερα από τον Κολόμβο, από μουσουλμάνους.

«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το Ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Κολόμβος», είπε ο Ερντογάν. Μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο αποδίδοντας στον Κολόμβο, τη μαρτυρία για ην ύπαρξη ενός τζαμιού σε κάποιο λόφο, στις ακτές της Κούβας. Συμπλήρωσε ότι «Είναι ένα θέμα που θα ήθελα να συζητήσω με τα αδέλφια μου τους Κουβανούς. Ένα τέμενος θα ταίριαζε στον λόφο».

Η άποψη αυτή που θυμήθηκε ο Εντογάν, είναι παλιά είναι και δεν έχει καταφέρει να γίνει αποδεκτή από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με την Ρομπ Κρίλι της Daily Telegraph, ιστορικός Γιουσέφ Μρουέχ, το 1996, επικαλέστηκε το ημερολόγιο του Κολόμβου για να μιλήσει για την ύπαρξη τεμένους σε κάποιο λόφο στην Κούβα. Η πλειοψηφία των ιστορικών ωστόσο, ερμηνεύει το κείμενο του θαλασσοπόρου ως μια μεταφορά για τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του τοπίου.

Ο Ερντογάν πιθανόν να σκέφτηκε ότι θα προκαλέσει γέλιο ή αποδοκιμασία, όπου ακουστεί αυτή η είδηση, πλην των φανατικών μουσουλμάνων. Έχει όμως ήδη επιβεβαιώσει ότι δεν είναι πλέον ο ηγέτης ενός απλού δημοκρατικού κράτους. Είναι ή τουλάχιστον επιθυμεί να γίνει ένας ισλαμιστής ηγέτης, μια θεοκρατικής Τουρκίας. Η Τουρκία αποτελούσε σύμβολο για τους μετριοπαθείς πολιτικά μουσουλμάνους, ως η πιο κοσμική χώρα με αυτό το θρήσκευμα. Σήμερα βρίσκεται διαρκώς σε μια άλλοτε βίαιη και άλλοτε λιγότερο βίαιη αλλαγή προς το να γίνει ένα ισλαμικό κράτος. Οι μεγάλες διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης που πνίγηκαν στη βία είχαν εξελιχθεί να είναι φωνές ενάντια σε αυτή την πορεία που ο Ερντογάν θέλει για τη χώρα του. Σε αυτό το πλαίσιο, το λιγότερο που θα ακούσουμε είναι ότι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική. Η εθνικιστική προπαγάνδα που πολλές φορές δε στηρίζεται σε αξιόπιστες ιστορικές πηγές είναι συνηθισμένη πρακτική καθεστώτων που τείνουν ή είναι ολοκληρωτικά. Το χειρότερο είναι ότι οι ίδιες τάσεις εμφανίζονται και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και αυτό για εμάς θα είναι σοβαρός πονοκέφαλος στη συνέχεια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων