Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ερντογάν: Να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία που θέλει να αγνοείται η θέση της Τουρκίας

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προέβαλε -κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης- τις τουρκικές διεκδικήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία που θέλει να αγνοείται η θέση της Τουρκίας, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, η χώρα του έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι σύντομα η χώρα του θα διαθέσει σε όλο τον κόσμο το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το Turkovac. Έκανε μάλιστα λόγο και για έναν «εθνικισμό των εμβολίων» που αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα την ώρα που ο ιός κρατά δέσμιες εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα μεταναστευτικά κύματα, υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση της Αγκυρας στη Συρία «έσωσε την τιμή της ανθρωπότητας». Τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό με άμεση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, είπε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία θα εισέλθει προς ψήφιση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο. Εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη Συμφωνία του Παρισιού, λόγω των «αδικιών» σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, όμως διαπίστωσε ότι πρόσφατα έγινε πρόοδος στο θέμα αυτό.

Επισήμανε μάλιστα ότι αυτοί που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά και έχουν εκμεταλλευτεί ανηλεώς τους φυσικούς πόρους, αυτοί πρέπει κιόλας να κάνουν τα περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Protagon.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων