Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Ερντογάν – Ντμπέιμπα: Υπέγραψαν 5 συμφωνίες, επιβεβαιώνοντας το τουρκολυβικό μνημόνιο

Τη στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη επιβεβαίωσε η υπογραφή πέντε συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών.

“Η διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι”, δήλωσε ο Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Ντμπέιμπα στην ομιλία του δήλωσε πως είναι “ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη για μια μόνιμη εκεχειρία”.

Ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγράψε η Τουρκία με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. “Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα”. δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε  ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 στη Λιβύη από αύριο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπέγραψαν πέντε συμφωνίες. Όπως έγινε γνωστό, στις συναντήσεις, που προηγήθηκαν των υπογραφών, συμμετείχε το σύνολο των υπουργών της Τουρκίας, ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, οι επικεφαλής των τριών στρατιωτικών σωμάτων.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι οι: “Πρωτόκολλο για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη”, “Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή 3 μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη”, “Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή νέου διεθνούς τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Τρίπολης” και “Κατασκευή νέας αγοράς στην Τρίπολη”.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων