Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επέμεινε στο νέο οικονομικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα του. Το νέο μοντέλο συνοψίζεται στα ακόλουθα: επενδύσεις, απασχόληση, παραγωγή και εξαγωγές που θα φέρουν την ανάπτυξη. Επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μέχρι 5%.
Μεταξύ των άλλων είπε:
“Το μοντέλο που κάνει τους πλούσιους πλούσιους είναι η τοκογλυφία. Κάθε φορά που η Τουρκία έκανε ένα βήμα για να βγει από την καταπίεση των υψηλών επιτοκίων, ήταν πάντα αντιμέτωπη με πιέσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την κερδοσκοπία για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Μόνο εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν παγκόσμια κεφάλαια που εισέρχονται στη χώρα σε βραχυπρόθεσμη βάση για υψηλούς τόκους, αυτό το ζεστό χρήμα μπορεί να μειώσει προσωρινά τη συναλλαγματική ισοτιμία. Αυτό όμως δεν είναι ιδανικό. Για να μειωθεί το αυξανόμενο επιτόκιο, είναι απαραίτητο να πληρώνονται υψηλότεροι τόκοι κάθε φορά. Αυτή η συνεχώς επαναλαμβανόμενη διαδικασία είναι ένας φαύλος κύκλος που μεταφέρει τους πόρους της χώρας στο παγκόσμιο κεφάλαιο και καθιστά την οικονομία εξαρτημένη. Δεν θα ζήσουμε σε έναν κύκλο συναλλαγματικής ισοτιμίας-πληθωρισμού και δεν θα τους επιτρέψουμε να εμποδίσουν τις επενδύσεις και την παραγωγή και δεν θα τους επιτρέψουμε να αποσταθεροποιήσουν την ανάπτυξη.”
“Ποιο είναι το σημαντικότερο εμπόδιο για τον βιομήχανο και τον επενδυτή; Είναι ο πληθωρισμός κόστους. Όσο υψηλότερο είναι το κόστος, τόσο μικρότερη είναι η επενδυτική του ισχύς. Αντίθετα, θέλουμε να αυξήσουν τη δύναμή τους στις επενδύσεις και μετά αυτός ο επενδυτής να μπει πολύ πιο δυνατά στον αγώνα στις διεθνείς εξαγωγές. Οι βασικοί δείκτες της Τουρκίας στην οικονομία είναι πολύ ισχυροί. Κάποιοι προσπαθούν να την κάνουν να φαίνεται αδύναμη. Σε καλή κατάσταση είναι και τα οικονομικά μας δεδομένα. Η χώρα μας έφτασε στο σημείο να σπάσει τον φαύλο κύκλο, δεν υπάρχει γυρισμός. Οι νέες ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία μετά την επιδημία επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία.”
“Το μέλημά μας δεν είναι η σπείρα συναλλαγματικών ισοτιμιών-τόκων, αντίθετα αναζητούμε ισχυρούς επενδυτές που θα κάνουν την επένδυση. Αρκεί να υπάρχει ένας αξιόπιστος επενδυτής.Θα στηρίξουμε επενδύσεις και εξαγωγές με χαμηλά επιτόκια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση στις εξαγωγές. Φτάσαμε στα 215-220 δισ. δολάρια. Αυτά είναι το ρεκόρ της Τουρκίας στις εξαγωγές.”
“Η πολιτική των υψηλών επιτοκίων που μας επιβάλλεται δεν είναι νέο φαινόμενο. Είναι ένα μοντέλο που καταστρέφει την εγχώρια παραγωγή και καθιστά μόνιμο τον διαρθρωτικό πληθωρισμό αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Τερματίζουμε αυτόν τον κύκλο. Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, η αναλογία των εξαγωγών μας προς τις εισαγωγές μας έχει φτάσει στο 90%. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ραγδαίας ανάκαμψης στον τουρισμό. Αυτή τη σεζόν παρατηρείται μια σοβαρή εισροή τουριστών από τη Ρωσία. Η Αττάλεια προσελκύει αυτή τη στιγμή Ρώσους τουρίστες. Από αυτή την άποψη, η αλληλεγγύη μας με τον κ. Πούτιν, με τη Ρωσία, διασφαλίζει επίσης αυτού του είδους την τουριστική εισροή. Μειώνουμε ραγδαία το ετήσιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας από μήνα σε μήνα.”
ΕΡΕΥΝΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
“Όταν ήρθαμε στην εξουσία, λειτουργούσαμε αυτήν την επιχείρηση με τη μέθοδο της ενοικίασης, αλλά δεν πληρώναμε χρήματα. Λέγαμε “αν βρείτε φυσικό αέριο, θα το μοιραστούμε 50-50%.” Δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα. Μετά κάναμε αυτό το βήμα μόνοι μας. Όταν ήταν υπουργός ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ, αγοράσαμε 2 πλοία σεισμικής έρευνας και μετά πλοία γεωτρήσεων. Ο αριθμός των πλοίων μας έχει αυξηθεί σε 5. Πήραμε το 6ο πλοίο μας με το νέο πλοίο γεωτρήσεων. Θα κάνουμε τη δουλειά μας με αυτά τα πλοία πολύ πιο εντατικά. Οι εργασίες προμήθειας υλικών και κατασκευής συστημάτων παραγωγής βυθού και χερσαίων εγκαταστάσεων συνεχίζονται ταχύτατα. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya από τον Ιανουάριο του 2023, μετά την ολοκλήρωση όλων των μελετών. Στην πρώτη φάση του φυσικού αερίου στο πεδίο Sakarya, στοχεύουμε να παράγουμε 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από 10 περιοχές. Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά στην περιοχή για νέες καλές ειδήσεις.”
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Με το Αμπου Ντάμπι με τη διοίκηση του Αμπού Ντάμπι κάναμε ένα ιστορικό βήμα. Κάναμε μια προσυμφωνία για 11 δις δολάρια. Κάνουμε και άλλα βήματα και στις διμερείς μας επαφές. Γύρω στο Φεβρουάριο θα ανταποδώσω την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι και πριν από την επίσκεψη μου θα επισκεφτούν το Αμπου Ντάμπι ο υπουργός Εξωτερικών (Τσαβούσογλου) και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.”
Οι σχέσεις μας με τα ΗΑΕ θα προχωρήσουν περαιτέρω
“Το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου θα βρίσκομαι στο Αμπού Ντάμπι και στη συνέχεια θα επισκεφτώ άλλες χώρες τις περιοχής όπως το Μπαχρέιν. Αν θέλεις ο Θεός θα είσαστε σε θέση να προχωρήσουμε τις οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία. Με την Αίγυπτο συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο υπουργών και στο μέλλον θα έχουμε πολύ καλύτερες εξελίξεις και από εκεί, δεν λέω ότι δεν θα γίνουν λέω ότι μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις. Διότι οι λαοί αυτών των περιοχών , έχουμε ειδικές σχέσεις μεταξύ μας, την ιστορία την οικοδομήσαμε μαζί, τη μοιραστήκαμε και τη μοιραζόμαστε και έχουμε ακόμα σημαντικές επιχειρηματικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου. Οι οικονομίες μας αλληλοσυμπληρώνονται και βλέπουμε ευκαιρίες συνεργασίας μέσα από κοινά επενδυτικά προγράμματα και μια νέα ευκαιρία ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές μας σχέσεις.”
Η τιμή της τουρκικής λίρας κατά την έναρξη της συνέντευξη του προέδρου Ερντογάν ήταν 1 δολάριο προς /13.31 τουρκικές λίρες. Στο τέλος της ομιλίας έφτασε στην πτώση ρεκόρ των 14 λιρών για το 1 δολάριο.
Πηγή: ertnews.gr