Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ερωτηματικά για την αυτόνομη πορεία της Attica

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα στις 12μμ Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Attica Bank για να εγκριθούν οι συγκεκριμένοι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 199,4 εκατ. ευρώ μέσω καταβολής μετρητών και υπέρ των παλαιών μετόχων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ΤΣΜΕΔΕ έχει δεσμευτεί προς τη διοίκηση της τράπεζας να προκαταβάλει το 40% του συνόλου της Αύξησης Κεφαλαίου, δηλαδή τα 80 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι πρωτοφανές και δείχνει την αφοσίωση του Ταμείου στην επένδυση που έχει κάνει στην Attica Bank.

Η προκαταβολή των 80 εκατ. ευρώ προσμετρείται στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια και έτσι, η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας θα ανέλθει σε 8,5%. H τράπεζα βρίσκεται δηλαδή, σε απόσταση αναπνοής από το 9% που χρειάζεται για να παραμείνει αυτόνομη. Ειδάλλως, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να προβεί στο σπάσιμο της, σε «καλή» και «κακή». Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουν βρεθεί και άλλοι επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση και επιτευχθεί ο στόχος του 9% της κεφαλαιακής επάρκειας, η τράπεζα θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.

Από την αγορά άλλωστε λένε, ότι η στάση του ΤΣΜΕΔΕ είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αφού, αν η τράπεζα σπάσει κατά τα πρότυπα του ΤΤ και της Proton Bank, όλες οι συμμετοχές χάνονται και η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ εκμηδενίζεται. Επομένως, η στήριξη του Ταμείου στην Τράπεζα γίνεται προς διαφύλαξη των επενδυμένων κεφαλαίων του, «παίζοντας» το στοίχημα της αυτόνομης πορείας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων