To ΠΟΤΑΜΙ προτείνει μία λύση για το θέμα των 200.000 αρχαιολογικών αντικειμένων που βρίσκονται κρυμμένα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η πρόταση περιλαμβάνει το θέμα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους χώρους που σήμερα χρησιμοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οδό Μπουμπουλίνας, με την παράλληλη αξιοποίηση του δρόμου που χωρίζει τα δύο ιδρύματα και παράλληλα ολόκληρης της γύρω περιοχής.
Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής Β’ Αθηνών με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός με ερώτηση του στην Υπουργό Πολιτισμού.
Μία άμεσα υλοποιήσιμη λύση, και καθόλου δαπανηρή, θα ήταν η επέκταση του Μουσείου στους χώρους που σήμερα χρησιμοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ταυτόχρονη μεταφορά του δεύτερου στην Πολυτεχνειούπολη.
Μία ενοποίηση των χώρων θα συνέβαλε στο να παύσει το Πολυτεχνείο να αποτελεί άντρο καταλήψεων και άλλων παραβατικών πράξεων, ενώ παράλληλα θα διαφύλαττε την ιστορικότητα του στο πλαίσιο του Μουσείου και ταυτόχρονα θα λειτουργούσε υποβοηθητικά για την αναβάθμιση της όλης περιοχής.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Προς την Υπουργό Πολιτισμού:
Γιατί δεν γίνεται επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους χώρους του ΕΜΠ;
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Σχεδιασμένο το 1866, για να στεγάσει τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών του 19ου αιώνα, λειτούργησε ουσιαστικά από το 1881 με πρωτοβουλία του Χαρίλαου Τρικούπη.
Στις συλλογές του μουσείου εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.
Η νεοκλασική πρόσοψη του κτιρίου σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ.
Η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1889, ενώ το 1891 άρχισε η μεταφορά όλων των αρχαίων που κατείχε έως τότε η Αρχαιολογική Εταιρεία.
Παράλληλα, το μουσείο εμπλουτίστηκε από ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών και από σημαντικές δωρεές μεγάλων εθνικών ευεργετών που είχαν συμβάλει και με τεράστια χρηματικά ποσά για την ανέγερσή του.
Δύο κτιριολογικές επεμβάσεις το 1925 και το 1960, έχουν δώσει την τωρινή όψη στο οικοδόμημα.
Η πιο πρόσφατη ανακαίνιση διήρκεσε 1,5 χρόνο, κατά τον οποίο το μουσείο παρέμεινε εντελώς κλειστό. Επαναλειτούργησε τον Ιούλιο του 2004, έτοιμο πλέον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτή η ανακαίνιση περιελάμβανε την αισθητική και τεχνική αναβάθμιση του κτιρίου, την εγκατάσταση σύγχρονου κλιματισμού, καθώς και αναδιοργάνωση των συλλογών και επιδιόρθωση των ζημιών από το σεισμό του 1999.
Σήμερα στον χώρο αυτόν στεγάζονται το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο.
Στεγάζονται επίσης εργαστήρια συντήρησης για τις δικές του ανάγκες, τα οποία όμως παράλληλα έρχονται αρωγά σε αιτήματα περιφερειακών αρχαιολογικών μονάδων, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι.
Διαθέτει μοναδικές συλλογές.
Μέσα από 11.000 εκθέματα αφηγείται την ανθρώπινη περιπέτεια στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή μέχρι τα χρόνια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
Στις αποθήκες του ωστόσο, υπάρχουν 200.000 αντικείμενα που παραμένουν αθέατα. Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει λοιπόν το πρώτο μουσείο του τόπου μας, είναι η τραγική στενότητα χώρων.
Κατά συνέπεια, σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη νέας επέκτασής του.
H λύση πρέπει να είναι άμεση αλλά και το ύψος της δαπάνης να μην είναι απαγορευτικό.
Μια άμεσα υλοποιήσιμη λύση, και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, θα μπορούσε να ήταν η επέκταση του Μουσείου στους χώρους που σήμερα χρησιμοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην οδό Μπουμπουλίνας.
Συνάμα, υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθεί ο δρόμος που χωρίζει τα δύο ιδρύματα, που σήμερα έχει μεταβληθεί σε χώρο απορριμμάτων και κάθε είδους παρανομίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Δεδομένου ότι χιλιάδες πολύτιμα ευρήματα κρύβονται στα υπόγεια και στους αποθηκευτικούς χώρους του ΕΑΜ τα οποία θα μπορούσαν να πλουτίσουν τις συλλογές του και να τραβήξουν περισσότερους επισκέπτες.
Δεδομένου ότι, το ΕΑΜ χρειάζεται κατά συνέπεια, άμεση επέκταση, ενώ δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι γύρω πλην του ΕΜΠ
Δεδομένου ότι η κακοποίηση που υφίστανται καθημερινά τα κτίρια του Πολυτεχνείου από καταλήψεις και εγκατάλειψη είναι τραγική.
Δεδομένου ότι στο Πολυτεχνείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο η Αρχιτεκτονική και μερικά γραφεία καθηγητών, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν σε άλλους χώρους στην Πολυτεχνειούπολη
Δεδομένου ότι αν ενωθούν οι δύο χώροι, θα διαφυλαχτεί και θα διασωθεί η ιστορικότητα του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του Μουσείου
Δεδομένου ότι μία ενοποίηση των χώρων θα ήταν η αφορμή να παύσει το Πολυτεχνείο να αποτελεί άντρο καταλήψεων και άλλων παραβατικών πράξεων, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για την αναβάθμιση της όλης περιοχής
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου σας ένα τέτοιο σχέδιο επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους χώρους του ΕΜΠ, με αντίστοιχη μεταφορά του δεύτερου στην Πολυτεχνειούπολη, έτσι ώστε να αποκτήσει η πόλη ένα χώρο-κόσμημα, απαλλασσόμενη και από τις παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή;
Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών