Προσγειώνεται στην Αθήνα η εμπροσθοφυλακή των δανειστών αποτελούμενη από ειδικούς του ΔΝΤ, ενώ ευθύς αμέσως φθάνουν και οι αντίστοιχοι «ράμπο» της ΕΕ και της ΕΚΤ για να αξιολογήσουν τα προαπαιτούμενα για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, με τον νέο φόρο ακινήτων στο επίκεντρο. Ως γνωστόν, το προηγούμενο σχέδιο για το φόρο ΄τον είχε επιστρέψει ως απαράδεκτο η Τρόικα. Τώρα, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης τιμές και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης επεξεργασία των θεμάτων που άπτονται της φορολογίας πριν αυτά τεθούν προς συζήτηση με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Η ατζέντα της Τρόικας περιλαμβάνει 10 «καυτά» μέτωπα:
1. Ο προϋπολογισμός του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014 – 2017. Αναμένεται να ανοίξει όλο το πακέτο μέτρων της περιόδου 2013 – 2017 για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Το ΔΝΤ υπολογίζει «κενό» 4,3 δισ. ευρώ την τριετία 2015 – 2017, η Ε.Ε. 4 δισ. ευρώ (2015 – 2016), με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι στην διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς το «κενό» να «κλείσει» επιδεικνύοντας στοιχεία που θα δείχνουν μεγαλύτερη απόδοση των μέτρων.
2. Τα μακροοικονομικά μεγέθη και η προοπτική εξέλιξης του ΑΕΠ. Η τρόικα έχει διατηρήσει την πρόβλεψη για ύφεση φέτος στο 4,2% την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος την έχει ανεβάσει στο 4,5% και το ΙΟΒΕ στο 4,8% – 5%. Σε περίπτωση που η ύφεση είναι μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν νέα μακροοικονομικά σενάρια.
3. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που προαναφέραμε.
4. Η αξιολόγηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο φετινός εισπρακτικός στόχος προσγειώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά το 2014 θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
5. Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση. Η τρόικα εξακολουθεί να δείχνει «κίτρινες» κάρτες για τη σημαντική υστέρηση στις επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης.
6. Άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
7. Νέος Κώδικας Περί Δικηγόρων που καθορίζει τον τρόπο αμοιβής των δικηγορικών υπηρεσιών.
8. Νέο ασφαλιστικό έως το τέλος του 2013, προκειμένου να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες που θα κάνουν το ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό, πιο διαφανές.
9. «Κόκκινα» δάνεια, επαναξιολόγηση των έως τώρα παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (πάνω από 27% η αύξηση στα νοικοκυριά και 31% στις επιχειρήσεις).
10. Αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνουν πράξη ως τα τέλη του έτους.