Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Έρχεται η σειρά των …μικρών τραπεζών!

Τα «μάτια» θα στραφούν και στις μικρές τράπεζες το 2013. Μέσα στον Ιανουάριο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λάβει και τα υπόλοιπα κεφάλαια που προορίζονται για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και τότε, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της για κάθε μικρή τράπεζα, κρατική ή ιδιωτική.

Για τη νέα Proton, η ΤτΕ έχει περιθώριο μέχρι τον Μάιο του 2013 να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Πάντως, για την συγκεκριμένη τράπεζα, η τρόικα ζητά ή να πουληθεί με ανοιχτή διαδικασία που θα γίνει από το ΤΧΣ ή να την απορροφήσει κάποια από τις μεγάλες, συστημικές τράπεζες.

Η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητά να ακολουθηθεί η ίδια τραπεζική πολιτική και για τις υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν χαρακτηριστεί βιώσιμες. Ζητά δηλαδή να διαχωριστούν σε «καλές» και «καλές» και το «καλό» τμήμα να πωλείται ή να απορροφάται από κάποια από τις μεγάλες και βιώσιμες. Το «κακό» τμήμα, μένει στους παλαιούς μετόχους (δημόσιο ή ιδιώτες) και εφόσον ρευστοποιούνται στοιχεία του ενεργητικού, διανέμονται.

Έτσι, στο στόχαστρο θα μπει η Probank, η FBBank, η Millennium, αλλά και η τράπεζα Αττικής η οποία καιρό τώρα επιχειρεί να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι βιώσιμη με ίδια μέσα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δε φαίνεται να έχουν πειστεί. Άλλωστε, είναι πλέον ξεκάθαρο στην τραπεζική αγορά, ότι στόχος των ξένων εταίρων μας είναι η πλήρης συγκέντρωση του κλάδου.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα αντιμετωπιστούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες που τόσα χρόνια ήταν ξεχασμένες ακόμα και από τις εποπτικές αρχές…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων