Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Έρχεται η σοκολάτα που… δεν λιώνει στη ζέστη!

Τι άλλο θέλει κανείς εάν μπορεί να έχει μαζί του πάντα μια λαχταριστή σοκολάτα η οποία… δεν λιώνει στη ζέστη ή στο χέρι;

Γενετιστές από το Τμήμα Γεωργικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εντόπισαν στο βούτυρο κακάο το γονίδιο TcSAD1, το οποίο φάνηκε να ρυθμίζει τον μηχανισμό που το κάνει να λιώνει.

Ανθεκτικό κακάο ανοίγει νέους δρόμους

Το εύρημά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακαόδεντρα ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, προϊόντα που θα διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και φάρμακα λιγότερο ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε καρπός κακάου περιέχει περί τους 40 σπόρους από τους οποίους προκύπτει το βούτυρο κακάο που περιέχεται στη σοκολάτα και σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.

HTML tutorial

«Το βούτυρο κακάο που θα έχει υποστεί γονιδιακή παρέμβαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σοκολάτας, καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων» εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Μαρκ Γκίλτιναν.

Βελούδινη ή τραγανή σοκολάτα;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ευρύτερης γκάμας σοκολατένιων προϊόντων που θα αφήνουν μια βελούδινη ή πιο τραγανή υφή στη γλώσσα του καταναλωτή αντίστοιχα.

«Το πόσο τραγανή ή βελούδινη είναι η υφή που αφήνει μια σοκολάτα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο προσδιορίζει την επιτυχία ενός προϊόντος προς τους καταναλωτές. Νέες ποικιλίες κακαόδεντρων που προσφέρουν βούτυρο κακάο με διαφορετικές βαθμίδες λιωσίματος θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πηγή σταθερού ελέγχου ως προς το τελικό αποτέλεσμα του προϊόντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του» υπογραμμίζει ο δρ Γκίλτιναν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων