Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Έρχεται να βοηθήσει στη φοροδιαφυγή ο… καταζητούμενος απ’ την Interpol Ερβέ Φαλσιανί

Έναν απρόσμενο σύμμαχο θα έχουν οι ελληνικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της φοροδιαφυγής από τη λίστα Λαγκάρντ. Ο λόγος για τον… καταζητούμενο από την Interpol Ερβέ Φαλσιανί, ο οποίος φέρεται να έχει στοιχεία που όχι μόνο επιβεβαιώνουν αλλά και εμπλουτίζουν τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Φαλσιανί, που είναι μισός Γάλλος, μισός Ιταλός φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του Alpha (180 μοίρες) και τόνισε ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και… αύριο να έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι μόνο το 1% των περιπτώσεων της ελληνικής φοροδιαφυγής, αφού οι λογαριασμοί Ελλήνων καταθετών στις χώρες του εξωτερικού είναι πολλοί περισσότεροι!

Ο 44χρονος Φαλσιανί, ο οποίος καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, μεγάλωσε στο Μονακό και προσελήφθη ως αναλυτής συστημάτων υπολογιστών σε εκεί υποκατάστημα της HSBC το 2000. Click4more: Ο Φαλσιανί ξεσκέπασε το σκάνδαλο της HSBC και έγινε σύμβουλος των Podemos για τη φοροδιαφυγή

HTML tutorial

Έξι χρόνια αργότερα, μετατέθηκε στην HSBC Γενεύης, όπου την διετία 2006-7 συγκέντρωσε οικονομικά στοιχεία για περισσότερους από 106.000 πελάτες της τράπεζας από τουλάχιστον 200 χώρες που διατηρούσαν 300.000 και πλέον ιδιωτικούς λογαριασμούς.

Τον Δεκέμβριο του 2008, οι ελβετικές αρχές τον κάλεσαν για να τον ανακρίνουν και τότε ο Φαλσιανί κατέφυγε με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους στη Γαλλία. Εκεί «κατέβασε» εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές αρχές, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να τον εκδώσουν στην Ελβετία κι αυτό γιατί ο νόμος απαγορεύει την έκδοση γάλλων πολιτών.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων η ελληνική… Εξ ου και η μετονομασία της «λίστας Φαλτσιανί» σε «λίστα Λαγκάρντ».

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων