Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Έρχεται νέο πακέτο βοήθειας μαζί με πακέτο όρων και ελέγχων

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

To Der Spiegel αποκαλύπτει σήμερα σε ρεπορτάζ του ότι εν μέρει συμφωνήθηκε στο περασμένο Euro Working Group την Πέμπτη η διάθεση ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την ελληνική οικονομία Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) το οποίο ανέρχεται σε 10 δις.

Τα χρήματα αυτά είχαν ήδη διατεθεί για την Ελλάδα αλλά με σκοπό να βοηθήσουν σε περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Τσίπρας τότε είχε κάνει σφοδρή Κρητική στη διάθεση αυτών των χρημάτων στις τράπεζες σε μια φάση που μετά τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν σταθεροποιηθεί, ενώ πρότεινε τότε να διατεθούν αυτά τα χρήματα για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας.

Αυτή ήταν και η απόφαση του πρόσφατου Euro Working Group, στην οποία οι εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν εν μέρει τουλάχιστον να διαθέσουν αυτά τα χρήματ5α στην Ελλάδα με τη μορφή της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Αυτό θα περιλαμβάνει ωστόσο και νέους αυστηρούς όρους και ελέγχους με τους οποίους θα εγκρίνεται η διάθεση των χρημάτων. Μάλιστα από τα δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδότησης που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αυτό που επιλέχθηκε ήταν το αυστηρότερο.

Ίσως μια συμφωνία με την τρόικα, από την οποία σημειωτέων αναμένεται σήμερα απάντηση μετά την προσφορά της κυβέρνησης πρότασης με δέσμη μέτρων που να ικανοποιούν την περαιτέρω εξοικονόμηση από τις κρατικές δαπάνες, να βοηθήσει προς την κατεύθυνση να αποφασιστεί ολοκληρωτικά η διάθεση των 10 δις στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι τα νέα αυτά δεν είναι απαραίτητα θετικά για τους πολίτες, τη στιγμή που η αποδοχή τέτοιων πακέτων στήριξης από το κράτος θα σημαίνει έτι περαιτέρω σύσφιξη των κρατικών δαπανών για λογαριασμό του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων