Τις σκέψεις του για τις αλλαγές που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφάνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι ο σχετικός, ευρύτερος διάλογος θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε μία καταγραφή όλων των «κόμπων» που έχουν προκύψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Δηλαδή πού υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πόρων και πολιτικών. «Μια ύλη που έχει τεθεί από την ίδια την κοινωνία», όπως είπε, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «οι ΟΤΑ αδικήθηκαν πολύ την προηγούμενη πενταετία». Ένας δεύτερος επίσημος τρόπος για την πραγματοποίηση του απαραίτητου διαλόγου, θα υπάρξει, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω της μόνιμης υποεπιτροπής της Βουλής, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλόγου και αξιοπρεπούς και φερέγγυας αξιοποίησης των απόψεων που θα κατατεθούν.
Αναφορικά με τις χωροταξικές αλλαγές που αναμένονται, ο κ. Βούτσης, σχολίασε ότι «δεν θα αφήσουμε να σκεπαστούν τα πραγματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε ένα χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση, θα πρέπει να έχουμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που έχουν επισημανθεί». Παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι θα επανεξεταστεί ολόκληρο το χωροταξικό του Καλλικράτη».
Εμφάνισε το «στίγμα» των αλλαγών, αναφερόμενος σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που πρέπει να αλλάξουν από «Καλλικρατικά» χωροταξικά πλαίσια. Σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν μερικές δεκάδες νέοι δήμοι και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε πάλι σε ένα μοντέλο χιλίων δήμων. Δεν το αποκλείω, αλλά αυτό εάν είναι θα γίνει σε άλλο χρονικό σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
Οικονομικά των ΟΤΑ
«Αυτό που δεν μπορούμε ούτε να εξαγγείλουμε, αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ», είπε ο κ. Βούτσης. «Πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός και ύστερα να κάνουμε αναδιανομές», εξήγησε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο μη εκτροχιασμού του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με τα όσα είπε, η κυβέρνηση εξετάσει την αναδιάταξη των ΚΑΠ μεταξύ των Δήμων. Δηλαδή, σε αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση στα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμονται οι πόροι (π.χ. πληθυσμιακά κριτήρια, με βάση το οδικό δίκτυο κλπ), αλλά «απαιτείται μεγάλη συζήτηση», υπογράμμισε ο υπουργός.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής στους δήμους, απάντησε λέγοντας ότι «στην ΚΕΔΕ (σ.σ. στο τακτικό συνέδριο του Μαΐου) θα μπουν στη συζήτηση δημοκρατικές ρήτρες. Τα ζητήματα της Δημοκρατίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα», είπε ο κ. Βούτσης.