”Ανοίγει” ο δρόμος για μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της ανδρικής φαλάκρας. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι για όλα φταίει η… PGD2, μια πρωτεΐνη που εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας.
Οκτώ στους δέκα άνδρες που βλέπουν τα μαλλιά τους να υποχωρούν ξέρουν τώρα ποιος φταίει για την συνηθέστερη μορφή ανδρογενούς αλωπεκίας, χάρη στην τυχαία ανακάλυψη ομάδας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Ο… εχθρός είναι η πρωτεΐνη PGD2 (Prostaglandin 2) το «κακό» αντίστοιχο της πρωτεΐνης F2alpha η οποία βρέθηκε ότι βοηθά την τριχοφυΐα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας της Σχολής Dr. George Cotsarelis, η εξέταση δειγμάτων –ληφθέντων με μικροακτίνες– από άνδρες που έχαναν τα μαλλιά τους έδειξε πως εξακολουθούσαν μεν να βγάζουν μικροσκοπικές τρίχες αλλά αυτές είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνες ανδρών με υγιή κόμη, οδηγώντας έτσι τους ερευνητές να ψάξουν αν υπήρχε έλλειψη κάποιου παράγοντα που ενθάρρυνε την ανάπτυξη της τρίχας ή, αντίθετα, αν κάτι την εμπόδιζε.
Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, η ανάλυση δειγμάτων από σημεία της κεφαλής με τρίχες όσο και από σημεία χωρίς, απέδειξε πως στα φαλακρά σημεία τα επίπεδα της PGD2 ήταν αφύσικα υψηλά –σχεδόν τρείς φορές υψηλότερα από τα σημεία που είχαν μαλλιά.
Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν πως υπήρχαν πρωτεϊνες με ευεργετικές ιδιότητες για την τρίχα, κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως η PGD2 θα μπορούσε να σχετίζεται με το θέμα.
Η παρεμπόδιση της «απαγορευτικής» δράση της PGD2 με το μπλοκάρισμά της θα είναι μελλοντικά η απάντηση στο πρόβλημα, εκτιμούν οι επιστήμονες, δηλώνοντας αισιόδοξοι ότι η εξεύρεση θεραπείας για την αντιμετώπιση της τοπικής φαλάκρας δεν είναι μακριά.