Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Έρχεται το… Χρηματιστήριο Ενέργειας

Μεταρρύθμιση ορόσημο για το ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας χαρακτηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, τη δημιουργία «Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Ο ίδιος μάλιστα είναι αποφασισμένος να καταρτίσει το σχέδιο δημιουργίας σύγχρονης ενεργειακής αγοράς κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και καλεί ήδη σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους, για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Όπως λέει ο κ. Μανιάτης, η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, δηλαδή τη γεωγραφική θέση, τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και τις υφιστάμενες αλλά και σχεδιαζόμενες διασυνοριακές διασυνδέσεις.

«Θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε το ρόλο αυτό σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει στους συνομιλητές του ο Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αναπτυξιακής μεταρρύθμισης που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ελληνική Πολιτεία εστιάζοντας σε παρεμβάσεις ρυθμιστικού και όχι αυστηρά δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Όπως όλα δείχνουν το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι μια νέα εταιρική δομή που θα αναλάβει τις ασκούμενες από το ΛΑΓΗΕ δραστηριότητες σε ότι αφορά τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας.

Η νέα εταιρία θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ενώ σε αυτή θα ενσωματωθούν οι σημερινοί εργαζόμενοι του ΛΑΓΗΕ.

Η προσπάθεια αυτή, είναι μία εθνική προσπάθεια λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης και για το λόγο αυτό υπουργείο, ΡΑΕ, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΛΑΓΗΕ, προμηθευτές και παραγωγοί ενέργειας θα πρέπει να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων