Μέχρι και τις αρχές του 2013 η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα ήταν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς, επικαλούμενη την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης. Τώρα όμως το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν και οι σχετικές συζητήσεις είναι πιο ώριμες μετά και τις παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού κ. Θανάση Σκορδά.
Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες μας, στον κυβερνητικό σχεδιασμό μελετώνται είτε η αρχική πρόταση μείωσης του ποσού της αντικειμενικής αξίας για τα προς αποφυγή των πλειστηριασμών ακινήτων στα 120.000 ευρώ, είτε η υιοθέτηση μιας σειράς εισοδηματικών κριτηρίων. Η πρώτη λύση φαντάζει απίθανη καθώς η Τρόικα δεν θέλει οριζόντιες λύσεις ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί μια κατοικία να έχει χαμηλή αντικειμενική αξία, όμως η πραγματική της φθάνει πολλές φορές στα διπλάσια ή ακόμα και παραπάνω χρήματα. Η συζήτηση για τα εισοδηματικά κριτήρια μοιάζει πιο φυσιολογική καθώς και η Τρόικα όπως διαμήνυσε στο υπουργείο Ανάπτυξης πως «επʼ ουδενί δεν θέλει να υπάρξει κύμα αυτοκτονιών ή ανθρώπων που θα βγουν στο δρόμο».
Κάπως έτσι, το υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει δίχτυ ασφαλείας για όσους θα βρεθούν σε αδυναμία αξιοποιώντας την εμπειρία του ισπανικού παραδείγματος όπου το πρόβλημα της στέγασης υπήρξε τεράστιο. Μια πρόταση που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι είναι η σταδιακή απεμπλοκή των πλειστηριασμών. Δηλαδή να δίδεται περιθώριο κάποιων μηνών μέχρι την εκκίνηση των πλειστηριασμών ώστε οι δανειολήπτες να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να δώσουν κάποια χρήματα στις τράπεζες. Αυτό το όριο συζητιέται να είναι από 12 έως 18 μήνες. Η αρχή των πλειστηριασμών θα γίνει από αυτούς του 2009 οπότε υπήρξε και η πρώτη ρύθμιση απαγόρευσης, άρα μέσα σε ένα διάστημα ενός ή ενάμιση έτους θα προχωρήσει η διαδικασία και για τους πλειστηριασμούς του 2010, κατόπιν του 2011 και μετά του 2012. Βοήθεια για να μην υπάρξει κύμα «ξεσπιτωμάτων» δίνει και η πρόσφατη ρύθμιση για τους δανειολήπτες η οποία δημιουργήθηκε με την λογική να αποτελέσει «προετοιμασία» για το τι θα ακολουθήσει στην πορεία με τις κατοικίες.
Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80% πρώτη βρέθηκε μπροστά στη λαίλαπα των πλειστηριασμών πριν από τρία χρόνια. Με την ανεργία τότε στο 26,2% πάνω από 400.000 κατοικίες κατασχέθηκαν ενώ 50.000 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το τραγικότερο όλων όμως ήταν πως σε επιδημία εξελίχθηκαν οι αυτοκτονίες πολιτών που οδηγούνταν σε εξώσεις από τα σπίτια τους. Τα ισπανικά ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα περιέγραφαν ασύλληπτες καταστάσεις. Οικογένειες που τους έκαναν έξωση ζούσαν στις εισόδους των πολυκατοικιών, άλλες εξελίσσονταν σε καταληψίες στέγης για να βγάλουν τον χειμώνα ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν άστεγοι που ζούσανε σε γέφυρες και σε οικοδομές. Ενώπιον των καυτών κοινωνικών προβλημάτων, η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε στα τέλη της χρονιάς να επιβάλει μια διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας. Τα μέτρα που πάρθηκαν λίγο πολύ προσδιορίζουν αυτό που θα γίνει και στην Ελλάδα. Δηλαδή οι αποφάσεις εξαίρεσης από τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία αφορούσαν οικογένειες με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 19.200 ευρώ, που είχαν τρία παιδιά, ή ένα παιδί κάτω των 3 ετών, ή που φιλοξενούσαν εξαρτώμενα άτομα. Επίσης μέριμνα υπήρξε για μονογονεϊκές οικογένειες, ή για τους ανέργους. Αυτές περίπου θα είναι και οι ρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, καθώς πλέον δεν θα αποτραπούν οι πλειστηριασμοί. Το όριο εισοδήματος μάλιστα που μελετάται είναι τα 15.000 ευρώ αν και υπάρχει μάλλον περιθώριο μεγαλύτερου ετήσιου ποσού ανά οικογένεια. Στην Ελλάδα η ιδιοκατοίκηση φθάνει στο 70% ενώ οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι περίπου 20.000. Αν αύριο αφήνοντας χωρίς καμία άλλη κοινωνική ρύθμιση ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί, θα έβγαιναν στο σφυρί 110.000 ακίνητα μονομιάς.